Forumul judecătorilor cere CSM apărarea independenței sistemului judiciar după declarațiile făcute de Dăncilă, Toader, Dan și Manda

Autor: Andreea Traicu
Publicat: 22-06-2018 16:37

Forumul Judecătorilor din România cere CSM apărarea independenței sistemului judiciar și a magistraților instanței supreme față de afirmațiile făcute de premierul Viorica Dăncilă. de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, de ministrul Justiției, Tudorel Toader și de parlamentarul Claudiu Manda, referitoare la decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea.

"Într-un stat de drept, nimeni - și cu atât mai puțin un reprezentant al uneia din celelalte două puteri, chiar dacă are calitatea de inculpat ori de condamnat penal - nu are dreptul să extrapoleze nemulțumirile referitoare la instrumentarea unei anumite cauze, asupra întregului sistem judiciar. În măsura în care se procedează astfel, persoana care face aceste afirmații generalizatoare aduce, inevitabil, atingere principiului constituțional al separației puterilor în stat, cu consecința afectării prestigiului justiției și, implicit, a independenței și reputației magistraților. Puterea judecătorească trebuie să fie independentă, ceea ce implică existenta unor anumite garanții față de celelalte puteri ale statului, pentru a se evita politizarea și pentru a apăra independentă și imparțialitatea magistratului. Când, din motive infame, se urmărește diminuarea funcției și a rolului puterii judecătorești, statul pierde calitatea de stat de drept, cu toate consecinţele și implicaţiile socio-economice ce decurg din aceasta. (..)  Rapoartele MCV subliniază constant faptul că ar trebui să se întreprindă măsuri suplimentare pentru a furniza un sprijin adecvat magistraților împotriva cărora sunt îndreptate critici ce subminează independența justiției, nicidecum recomandarea că ar fi necesare asalturi ale politicienilor asupra judecătorilor și procurorilor din România. Pe cale de consecinţă, se impune apărarea justiţiei ca sistem, precum și a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în mod special, întrucât afirmaţiile formulate în condiţiile arătate sunt de natură să producă un impact negativ asupra sistemului judiciar, aducând atingere independenţei, prestigiului și credibilităţii în ansamblul său", potrivit asociației.