Ambasada SUA la Chișinău și ambasadorul UE în Republica Moldova au reacționat în urma hotărârii CSJ prin care se menține invalidarea alegerilor

Autor: Vlad Ciurdar
Publicat: 26-06-2018 08:49

Hotărârea Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova care a menţinut invalidarea alegerilor municipale din Chişinău a întărit percepţia publicului asupra ingerinţei politice în sistemul judiciar al Republicii Moldova, se arată într-un mesaj postat luni seara pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău, relatează marţi presa de peste Prut, informează Agerpres.

"Ambasada SUA în Republica Moldova ia act de decizia Curţii Supreme de Justiţie de a susţine invalidarea rezultatelor alegerilor la primăria Chişinăului din 3 iunie. Alegerile libere, corecte şi transparente reprezintă fundamentul oricărei democraţii şi trebuie să respecte normele internaţionale. Orice nereguli presupuse ar trebui abordate într-un mod care respectă statul de drept şi principiile democratice de guvernare, inclusiv voinţa poporului exprimată prin alegeri", se menţionează în text.

" Independenţa judiciară este un principiu democratic fundamental, iar hotărârea de astăzi (luni) a întărit percepţia publicului asupra ingerinţei politice în sistemul judiciar al Republicii Moldova', constată Ambasada SUA în declaraţia sa.

La rândul său, ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, s-a arătat extrem de dezamăgit de decizia CSJ de a nu admite apelul contra invalidării alegerilor pentru primăria oraşului Chişinău, potrivit Jurnal.md.

Vezi și: Spioana româncă ARESTATĂ în Rusia RUPE TĂCEREA: 'E un test, îl voi trece, înţeleg că am devenit parte a jocului cuiva'

"Voinţa oamenilor exprimată în alegeri libere şi corecte, valorile democratice, principiile statului de drept pentru respectarea cărora Republica Moldova s-a angajat în relaţiile cu UE, nu au fost respectate", susţine Peter Michalko.

La 19 iunie, Judecătoria Chişinău a declarat nule alegerile locale de la Chişinău şi a invalidat mandatul primarului ales, Andrei Năstase, unul din liderii opoziţiei proeuropene din Republica Moldova. Principalul motiv a fost că Andrei Năstase a făcut agitaţie electorală chiar în ziua alegerilor prin reţele de socializare. Judecătoarea susţine că postarea sa de pe Facebook a fost urmărită de peste 250.000 de utilizatori, iar aceasta a fost în măsură să influenţeze rezultatul alegerilor.

Decizia judecătoriei de a declara nule alegerile din Chişinău a fost atacată la Curtea de Apel, care a menţinut hotărârea primei instanţe.

Luni seara, Curtea Supremă a lăsat în vigoare decizia Curţii de Apel, care a stabilit că Năstase, care a câştigat alegerile prin vot direct, a încălcat legea. Codul electoral spune că în cazul invalidării scrutinului, la conducerea Capitalei rămâne primarul interimar in funcţie, până la noile alegeri de anul viitor.