Donald Trump examinează măsuri împotriva investiţiilor chineze în SUA

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 27-06-2018 17:43
Actualizat: 27-06-2018 19:25

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că vrea să exercite o supraveghere mai strictă asupra investiţiilor străine ''prădătoare'', dar nu a luat nici o măsură anume vizând China, relatează AFP, preluat de agerpres.

Mai multe media americane au evocat în ultimele zile posibile măsuri ce au drept scop de a le interzice unor companii cu capital chinez să investească în întreprinderi americane în sectoare precum automobilul electric, robotică sau spaţiul cosmic. 

Aceste informaţii provoacă temeri referitoare la un nou punct culminant al tensiunilor, într-un moment în care Washingtonul şi Beijingul sunt angajate într-o dispută comercială cu un final incert.

Într-un comunicat, Trump a subliniat că vrea să susţină un proiect de lege al Congresului care oferă instrumente complementare pentru a combate investiţiile ''prădătoare'', ce ''ameninţă leadership-ul tehnologic'' al SUA.

Acest proiect de lege, legat de Comitetul privind investiţiile străine în SUA (CFIUS), a fost adoptat cu 400 de voturi ''pentru'' şi două ''împotrivă'' în Camera Reprezentanţilor, a declarat cu satisfacţie secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Cu acest proiect de lege, denumit ''FIRRMA'', ''noi avem mijloacele necesare pentru a proteja tehnologiile importante. Obiectivul nostru nu este de a singulariza China, (....) ci de a avea instrumentele necesare pentru a ne proteja investiţiile'', a declarat Mnuchin.

Trump a precizat totuşi că, în cazul în care Congresul nu va reuşi să voteze legea ''care protejează mai bine bijuteriile tehnologiei americane'', atunci el va da ordin administraţiei sale să vină cu noi instrumente pentru a atinge acest obiectiv.

''Preşedintele consideră că trebuie să ne protejăm tehnologia, indiferent care sunt partenerii cu care noi tratăm'', a mai spus ministrul de finanţe al lui Trump.

După ce a aplicat taxe vamale de 25 % pe importuri chineze în valoare de 50 de miliarde de dolari, Washingtonul a ameninţat că va spori la 450 miliarde de dolari valoarea produselor chineze care vor fi taxate la intrarea lor în SUA.

Beijingul a ripostat anunţând taxe vamale ''identice'' şi a denunţat ''şantajul'' din partea SUA.