Tensiuni în Comisia Iordache pe tema redefinirii abuzului în serviciu. Ministrul Tudorel Toader este criticat dur

Autor: Andreea Traicu
Publicat: 02-07-2018 11:41

Comisia Iordache dezbate, luni, propunerile de modificare a Codului Penal, una dintre prevederile importante fiind cea referitoare la abuzul în serviciu. Reprezentanții opoziției au criticat lipsa ministrului Justiției și propunerea lui Tudorel Toader de redefinire a abuzului în serviciu, prin care se restrânge sfera de aplicare a infracțiunii.

"Cum e posibil să ne trimită cu 10 minute inainte de începerea ședinței? S-a tinut in sertar acest text pentru a nu iesi cu zecile de mii lumea in strada. Scapa, nu doar Dragnea , ci multi functionari. S-a modificat intregul text, mesajul e 'dragi tineri, nu mai cititi, invatati, plecati afara'. În ce bază a venit cu textul? Pe ce argumente? De ce a modificat elementele care se referă la partea constitutivă a infracțiunii? Dacă nu se dovedește că ai săvârșit infracțiunea pentru tine și ai făcut-o pentru un prieten și l-ai îmbogățit cu milioane de euro e in regula, asta ne spune domnul ministru. Ne dă expunerea de motive în direct , la televizior. E bătaie de joc", a spus parlamentarul Stelian Ion în cadrul dezbaterilor.

Parlamentarul a precizat că vineri a mers la minister pentru a afla care este propunerea privind abuzul în serviciul, însă nu a fost primit.

"Afirmațiile sunt tendențioase, în Ministerul Justiției se lucra și vineri, a fost îndrumat dl Stelian să depună o solicitare scrisă și înțeleg că i s-a răspuns. Motivația publică dată de domnul ministru (n.r. privind abuzul în serviciul) este normală, concordantă cu ceea ce rămâne în minister ca motivație pentru propunerea respectivă și cred că e acoperită întreaga procedură și întregul mecanism", a replicat secretarul de stat al MJ, prezent la dezbateri.

"Domnul ministru Toader trebuia să fie alături de noi. Nu dorește să își asume responsabilitatea și nu e în regulă. A trimite azi un text fără argumentare, fără prezența ministrului, mi se pare că nu respectă nici măcar parlamentarii puterii, nu mai zic ai opoziției", a spus Cătălin Predoiu.