Venezuela. 16.900 de militari, promovați pentru ’fidelitate’

Autor: George Traicu
Publicat: 03-07-2018 07:32
Actualizat: 03-07-2018 07:49

Guvernul venezuelan a promovat luni 16.900 de militari ca recunoştinţă pentru "fidelitatea" lor faţă de preşedintele socialist Nicolas Maduro, care a denunţat mai multe comploturi împotriva lui în rândul armatei, sprijinul său tradiţional, relatează AFP, preluata de agerpres

"Am evaluat fidelitatea pe care fiecare bărbat şi fiecare femeie a pus-o în mâinile sale, gândurile sale, modul său de a acţiona, în fiecare sarcină îndeplinită în gradul său", a declarat în cursul unei ceremonii ministrul apărării, generalul Vladimir Padrino.

Preşedintele Maduro şi-a intensificat în ultimele luni apelurile adresate armatei pentru "a strânge rândurile împotriva trădării", denunţând planuri pentru a diviza militarii şi a provoca prăbuşirea lui, în contextul în care această ţară producătoare de petrol se confruntă cu o gravă criză politică şi economică.

La 24 mai, patru zile după realegerea sa, contestată de o mare parte a comunităţii internaţionale, şeful statului a anunţat arestarea unui grup de militari acuzaţi că au conspirat împotriva scrutinului.

Potrivit lui Alfonso Medina, unul dintre avocaţii apărării în acest dosar, opt militari - printre care doi generali - şi un civil au fost puşi sub acuzare de un tribunal militar pentru trădare faţă de patrie, îndemn la revoltă şi nesupunere.

ONG-ul Foro Penal, care îi apără pe opozanţii acuzaţi de crime politice, a anunţat, de asemenea, la 20 iunie, că cinci militari şi trei civili au fost condamnaţi la pedepse între trei şi şase ani de închisoare, pentru participare la un complot pucist denunţat de preşedintele Maduro în 2015.