Ursula von de Leyen răspunde criticilor lansate de Donald Trump cu privire la contribuțiile Germaniei pentru bugetul NATO

Autor: Vlad Ciurdar
Publicat: 05-07-2018 13:38
Actualizat: 05-07-2018 14:07

Germania contribuie suficient în cadrul Alianței Atlanticului de Nord și urmează să își majoreze cheltuielile în domeniul militar, a declarat ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, ca răspuns la noile critici lansate de președintele american Donald Trump, informează site-ul Politico.eu, informează Mediafax.

Discutând cu reporterii de la Berlin, von der Leyen a răspuns criticismului lansat de Donald Trump, făcând referire la contribuțiile Germaniei în calitate de al doilea cel mai mare furnizor de trupe pentru operațiunile NATO.

Guvernul german a afirmat recent că se așteaptă să se apropie curând de obiectivul de a aloca a 2% din PIB Apărării. Aliații NATO și-au luat angajamentul de a atinge acest obiectiv până în 2024.

Trump a trimis recent scrisori liderilor unor state membre NATO, printre care Germania, Belgia, Norvegia şi Canada, în care le cerea să majoreze cheltuielile în domeniul Apărării.

Vezi și: Donald Trump a fost invitat de Aleksandar Vucic să efectueze o vizită oficială în Serbia

Ministrul german a Apărării a reiterat faptul că idealul nu este acela de a cheltui mai mulți bani, ci de a îi cheltui mai bine.

"Poți să aloci cu ușuriță 2% din PIB pentru Apărare, dar în același timp să nu oferi nimic Alianței, prin neparticiparea la misiuni ", a declarat von der Leyen.

Oficialul german a mai afirmat că națiunile europene au propriile priorități privind securitatea, care sunt ce cel mai bine protejate de Planul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO).

Cotidianul The Washington Post a relatat recent că Pentagonul analizează posibilitatea retragerii trupelor americane staționate în Germania, după ce președintele SUA, Donald Trump, s-ar fi declarat șocat de numărul mare de trupe americane aflate în această țară.