Presa internațională scrie despre revocarea Laurei Codruța Kovesi

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 09-07-2018 13:39

Principalele agenţii internaţionale de ştiri, precum şi numeroase publicaţii din multe ţări au relatat despre decizia președintelui României, Klaus Iohannis, de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi de la conducerea DNA.

Ce urmează, după revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi: cheia este la Tudorel Toader

"Șefa agenției anticorupție din România, demisă din funcție", titrează agenţia germană Dpa.

"Laura Kovesi, șefa agenției anticorupție (DNA) din România, a fost demisă din funcție de către președintele Klaus Iohannis, la presiunea guvernului și a curții superioare a țării", afirmă jurnaliștii germani.

"Presiunea asupra lui Kovesi, recunoscută la nivel internațional drept un factor-cheie în lupta țării împotriva corupției larg răspândite, a fost însoțită de recenta diminuare a puterii procurorilor anticorupție și de eforturile de protejare a politicienilor de anchete", mai comentează Dpa.

"Președintele României a semnat decretul de demitere al șefei anticorupției", a scris agenţia Reuters, care amintește că Laura Codruţa Kovesi a condus DNA începând din 2013, și "sub conducerea sa, rata de condamnare a crescut drastic într-unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, câștigând laude de la Bruxelles".

Și publicația EU Observer relatează despre acest subiect, notând că "Guvernul a fost criticat de UE și de Consiliul Europei pentru reforma în sistemul judiciar, sporind controlul politic asupra procurorilor și judecătorilor".