Filme de Florin Șerban, Ana Lungu și Ioana Uricaru, în competiția de lungmetraje de la Sarajevo

Autor: Luiza Moldovan
Publicat: 10-07-2018 12:28
Actualizat: 10-07-2018 12:29

Filmele "Dragoste 1. Câine", de Florin Șerban, "Un prinț și jumătate", de Ana Lungu, și "Lemonade", de Ioana Uricaru, au fost incluse în competiția de lungmetraje de la ediția de anul acesta a Festivalului de la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, potrivit site-ului evenimentului (Mediafax).

Anul acesta, zece lungmetraje sunt în competiție la Festivalul de la Sarajevo.

Totodată, la cea de-a doua ediție a competiției dedicate filmelor studențești au fost incluse producțiile "16 lovituri", de Alexandru Badea, prezentat în premieră mondială, și "Albastru și roșu, în proporții egale", de Georgiana Moldoveanu, prezentat, anul acesta, și în secţiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes. Competiția va prezenta 13 scurtmetraje și mediumetraje care au fost produse în școlile de film din regiune. Filmele concurează pentru premiul Heart of Sarajevo pentru cea mai bună producție studențească.

De asemenea, în competiția dedicată scurtmetrajelor au fost incluse "Morski briz", de Cecilia Ștefănescu, și "Totul e foarte departe", de Emanuel Pârvu. Programul dedicat scurtmetrajelor are ca scop promovarea în fața unei audiențe mai ample și în rândul profesioniștilor din cinematografie a tinerilor regizori.

Organizatorii evenimentului au anunțat, luni, și cei 61 de actori, directori de imagine, regizori, critici de film, producători și scenariști care participă la cea de-a 12-a ediție a programului Talents Sarajevo. Printre aceștia se numără actorii români Alfredo Constantin Minea, Pavel Ulici, regizoarea Andreea Lăcătuș, producătoarea Ana-Maria Voicu, scenariștii Livia Diana Plopeanu și Răzvan-Gabriel Dutchevici și monteurul Letitia Gabriela Ștefănescu.

Nu în ultimul rând, în programul In Focus vor fi proiectate filmele "Fotbal Infinit", de Corneliu Porumboiu, și "Nu mă atinge-mă", de Adina Pintilie.

Filmul "Cold War", de cineastul premiat cu Oscar Pawel Pawlikowski, recompensat pentru regie la Festivalul de la Cannes 2018, va deschide evenimentul de la Sarajevo, pe 10 august.

De asemenea, organizatorii Festivalului de la Sarajevo dedică programul Tribut de anul acesta aclamatului regizor turc Nuri Bilge Ceylan.

Cea de-a 24-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo va avea loc în perioada 10 - 17 august.