Thailanda oferă imunitate medicilor australieni care au participat la operațiunea de salvare a copiilor blocați în peșteră

Autor: Vlad Ciurdar
Publicat: 16-07-2018 16:30

Thailanda a oferit imunitate diplomatică echipei medicale din Australia care a ajutat în timpul operațiunii de salvare a copiilor blocați în peștera Tham Luang, „în cazul în care lucrurile mergeau prost”, a declarat luni Don Pramudwinai, ministrul de Externe thailandez, relatează BBC, informează Mediafax.

Aproximativ 1.000 de persoane au fost implicate în operațiunea de salvare, printre care scafandri, personal militar și voluntari civili.

Zeci de scafandri și salvatori străini au participat la operațiunea de salvare care a durat 17 zile. Ajutorul extern a fost un factor cheie în succesul operațiunii.

Cu toate acestea, medicii din Australia au fost singurii care au primit imunitate diplomatică. Autoritățile din Australia au trimis trei persoane, medicul Richard Harris și două asistente.

„Doctorul Richard Harris a făcut tot ce a putut în timpul misiunii de care era responsabil, dar în cazul în care lucrurile mergeau prost, acesta avea nevoie de protecție”, a declarat ministrul.

Vezi și: Vladimir Putin evocă relaţia cordială cu președintele SUA, Donald Trump

„Am oferit imunitate doar doctorului Harris și celor doi asistenți. Doar echipei medicale australiene”, a adăugat acesta.

„Știam cu toții că sunt misiunea aceasta implica riscuri, așadar a existat o înțelegere între Guvernul thailandez și cel australian”, a menționat Don Pramudwinai.

Copiii, cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, și antrenorul lor în vârstă de 25 de ani au fost declarați dispăruți în data de 23 iunie. După ce aceștia au intrat în subteran, ploaia torențială a cauzat inundarea peșterii.

Cei 12 membri ai echipei de fotbal și antrenorul lor vor fi externați joi din spitalul din regiunea Chiang Rai.