Preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, îi promite Germaniei că va clarifica rapid dacă ţara sa este implicată în răpirea unui om de afaceri vietnamez la Berlin

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 08-08-2018 21:08

Preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, îi promite Germaniei că va clarifica rapid dacă ţara sa este implicată în răpirea unui om de afaceri vietnamez la Berlin, a relatat joi agenţia de presă slovacă TASR, citată de DPA, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei, Kiska a făcut promisiunea respectivă în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul german Joachim Bleicker la Bratislava. 

Ministerul de Interne de la Bratislava a recunoscut mai înainte că un avion guvernamental slovac a fost pus la dispoziţia unei delegaţii vietnameze pentru a părăsi Berlinul în iulie 2017, în aceeaşi perioadă în care se presupune că a fost răpit Trinh Xuan Thanh. 

Thanh a fugit din Vietnam în Germania în 2016 pentru a scăpa de acuzaţii penale. Guvernul german susţine că agenţi vietnamezi l-au răpit pe Thanh la Berlin, după ce el a cerut azil politic. Guvernul vietnamez afirmă că Thanh s-a întors de bunăvoie.

Citește și: Medalia prezidenţială boliviană a fost furată în circumstanţe misterioase

Într-o relatare comună publicată săptămâna trecută, cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung şi ziarul slovac Dennik N au afirmat că există dovezi că fostul ministru slovac de interne Robert Kalinak era la curent cu presupusa răpire din Berlin, via Bratislava, a lui Thanh, transferat apoi la Hanoi. 

Kalinak susţine că nu are cunoştinţă de răpirea lui Thanh şi că rezultatele testului la poligraf la care a fost supus dovedesc acest lucru. 

În ianuarie, un tribunal vietnamez l-a condamnat pe Thanh la închisoare pe viaţă pentru infracţiuni economice şi corupţie.