Corul bărbătesc CANTUS DOMINI România - triplu medaliat cu Aur la Concursul Internațional Coral 'The Singing World', de la Sankt Petersburg, Rusia

Autor: Roxana Popa
Publicat: 09-08-2018 14:32

În perioada 3-8 august 2018, Corul bărbătesc CANTUS DOMINI, una dintre cele mai tinere formaţii corale bucureştene, dirijat de Arhid. Răzvan Constantin ŞTEFAN, a participat la cea de-a 16-a editie a Festivalului-Concurs Coral International “The Singing World", din Sankt Petersburg-Rusia.

La ediţia de anul acesta au fost prezente peste 60 de formaţii corale din 43 de ţări. Corul CANTUS DOMINI a concurat la 3 din cele 12 sectiuni ale Competiţiei:

- sectiunea a 2-a - “Coruri pe voci egale femeieşti şi bărbăteşti”

- secţiunea a 5-a - “Coruri de cameră”

- sectiunea a 7-a - "Muzică Sacră"

La toate cele 3 secţiuni Corul bărbătesc CANTUS DOMINI a obţinut Locul I - medalia de aur, obţinând cel mai mare punctaj.

De asemenea Corul CANTUS DOMINI  a obţinut “Premiul Special pentru cel mai bun solist” din întreaga Competiţie, conferit lui Andrei Predescu şi “Premiul special al publicului”, obţinut prin votul exprimat de public în ultima rundă a Concursului, runda “Grand Prix”, în care au concurat Corurile medaliate cu aur la toate secţiunile. Astfel corul care a reprezentat România a fost considerat “Cel mai bun cor din Concurs şi Festival”.

În cadrul Festivalului, corul CANTUS DOMINI a susţinut o serie de concerte, printre care amintim:

- 'Concert de folclor traditional romanesc' - Muzeul National Rus de Etnografie si 'Concert de muzica romaneasca si universală' - "State Capella", Sankt Petersburg.

Anul acesta Corul bărbătesc  CANTUS DOMINI a obţinut la Sankt Petersburg cele mai frumoase rezultate din palmaresul său.

Prezenţa Corului CANTUS DOMINI la Sankt Petersburg, a fost posibilă cu sprijinul INSTITUTULUI CULTURAL ROMAN, principalul partener si finantator al proiectului Asociatiei Culturale a Corului Barbatesc Cantus Domini.

Întrucât membrii corului sunt în majoritate teologi, participarea corului la acest eveniment internaţional s-a realizat cu binecuvântarea Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Pe toată perioada participării la acest eveniment, Corul s-a bucurat de prezenţa unei delegaţii din partea Institului Cultural Român, dar şi a Excelenţei Sale Cosmin Constantin IONIŢĂ - Consulul general al României la Sankt Petersburg, la 'Concertul de muzica romaneasca si universală'  de la "State Capella" şi la festivitatea de premiere. Ca semn al preţuirii pentru rezultatele deosebite obţinute de Corul CANTUS DOMNI la această competiţie şi pentru promovarea muzicii corale româneşti în străinătate, consulul general a acordat corului Diploma de Excelenţă.

"Succesul acestui eveniment se datorează în mare parte şi tuturor celorlalte instiţuţii şi persoane care au contribuit financiar la realizarea acestui proiect, înţelegând rolul deosebit al activităţii membrillor Corului CANTUS DOMINI care prin promovarea muzicii românesti în străinătate sunt veritabili ambasadori culturali ai României în afara graniţelor ţării", precizează membrii corului.

Nădajduim ca prin participarea Corului bărbătesc Cantus Domini la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului-Concurs Coral Internaţional "The Singing World” din Sankt Petersburg - putem aduce o contribuţie la afirmarea cu tărie a demnităţii, a spiritualităţii neamului românesc precum şi la afirmarea unităţii de grai, de cultură şi a identităţii naţiunii române între celelalte naţiuni ale lumii. În contextul Anului Centenar, reprezentarea României şi promovarea valorilor ei culturale şi naţionale în afara graniţelor ţării, constituie un act de ambasadoriat cultural”, au mai declarat membrii Corului.

Corul bărbătesc CANTUS DOMINI a apărut din inițiativa unor iubitori de muzică, tineri de formație teologică și/sau muzicală. Astfel, membrii acestui cor sunt doctoranzi, masteranzi şi studenţi teologi, majoritatea absolvenţi ai Sminarului Teologic din București dar şi actuali elevi seminarişti. Caracterul muzicii interpretate este, în mare parte sacru, dar repertoriul corului este unul variat, cuprinzând atât muzica de tradiție folclorică românească precum şi muzică din repertoriul coral internaţional (muzică sacră şi profană).