Rusia RIPOSTEAZĂ la noile sancțiuni anunțate de SUA: Moscova pregătește un set de măsuri aspre împotriva americanilor

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 09-08-2018 18:17
Actualizat: 09-08-2018 19:22

Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat joi că autoritățile din Rusia au început să lucreze la măsuri de retorsiune împotriva Statelor Unite, care au impus noi sancțiuni Moscovei în urma atacului cu agent neurotoxic din Marea Britanie, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt a declarat că nu există nicio dovadă că Rusia ar fi vinovată de atacul neurotoxic din Marea Britanie și că acesta este doar un pretext pentru Statele Unite pentru a impune noi sancțiuni.

Citește și: Banca Națională a făcut publice cursurile pieței valutare! Ce se întâmplă cu leul astăzi

Administraţia Donald Trump a stabilit miercuri că Rusia este responsabilă de atacul neurotoxic comis în martie în Marea Britanie vizându-l pe fostul agent secret rus Serghei Skripal și a anunțat că va impune sancţiuni.

"Statele Unite au stabilit, în virtutea Legii din 1991 privind controlul armelor chimice şi biologice şi eliminării mijloacelor de război, că Guvernul Federaţiei Ruse a utilizat arme chimice sau biologice prin încălcarea legislaţiei internaţionale sau a folosit arme chimice sau biologice letale împotriva propriilor cetăţeni", a declarat miercuri seară Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Citește și: SURSE! Se pregătește MEGA-tranzacția ANULUI pe piața de retail din România

Sancțiunile împotriva Rusiei vor intra în vigoare pe 22 august, scrie mediafax.ro.

Administraţia Vladimir Putin a negat orice implicare în acest atac şi a cerut dovezi concrete, propunând să participe la investigaţie. Moscova a acuzat Guvernul Theresa May de lipsă de transparenţă privind starea celor doi cetăţeni ruşi.

Citește și: Gigantul Telekom are parte de un câștig impresionant

Ambasada Rusiei la Washington a catalogat drept "draconice" noile sancțiuni impuse de SUA, adăugând că aceste restricții se bazează pe "acuzații fanteziste".

De asemenea, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că sancțiunile sunt "în mod categoric inacceptabile" și "contrare dreptului internațional", dar Moscova însă speră la dezvoltarea unor relații constructive cu Washingtonul.

Citește și: Acesta este coșmarul oamenilor de afaceri! Se închid firmele

Marea Britanie a salutat miercuri decizia Statelor Unite.

"Marea Britanie salută acțiunile aliaților noștri din SUA", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe.

Citește și: Surpriză! Din ce cauză șefa DNA este anchetată

"Reacția internațională la utilizarea unei arme chimice pe străzile din Salisbury transmite un mesaj clar Rusiei al cărui comportament iresponsabil și provocator nu va rămâne nedisputat", a adăugat acesta.

Sergei Skripal, un fost colonel al serviciilor de securitate rusești care a trădat zeci de agenți ruși pentru serviciul de spionaj britanic MI6, și fiica acestuia Iulia, au fost găsiți inconștienți pe o bancă în orașul britanic Salisbury, în luna martie.

Citește și: Românii sunt îngroziți! Ce virus a început să facă victime .