Uniunea Europeană își reduce dependența energetică de Rusia. Importurile cumulate ale Uniunii Europene de gaz lichefiat din SUA au crescut

Autor: George Traicu
Publicat: 11-08-2018 15:41

În intervalul aprilie 2016 - 9 august 2018, importurile cumulate ale Uniunii Europene de gaz lichefiat din SUA au crescut la 2,8 miliarde de metri cubi, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

În plus, Comisia Europeană a indicat planuri de creştere a importurilor, ca urmare a înţelegerii făcute pe 25 iulie de preşedintele SUA, Donald Trump, şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, conform mediafax.

„Uniunea Europeană este gata să permită mai multe importuri de gaze naturale lichefiate din SUA, acest lucru întâmplându-se şi în acest moment. Exporturile în creştere ale gazelor naturale lichefiate din SUA, dacă au un preţ competitiv, ar putea juca un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea cu gaze a UE; dar SUA trebuie să-şi facă partea în eliminarea restricţiilor rigide privind exporturile de gaze naturale lichefiate. Ambele părţi au de câştigat mult prin colaborarea în domeniul energiei”, a declarat Jean-Claude Juncker.

Declaraţia lui Jean-Claude Juncker cu privire la „restricţiile ridigie” se referă la faptul că, în momentul de faţă, legislaţia americană impune necesitatea obţinerii acordului Congresului american pentru exportul de gaz lichefiat.

„Diversificarea este un element important pentru asigurarea securităţii aprovizionării cu gaze naturale în UE. Prin urmare, este bine-venită creşterea importurilor de gaz natural lichefiat la un preţ competitiv din Statele Unite. Acest lucru se întâmplă într-o perioadă în care producţia autohtonă de gaze naturale din UE scade mai rapid decât se anticipase, având loc şi o accelerare a scoaterii din uz a centralelor pe cărbune din UE”, a declarat Miguel Arias Cañete, Comisarul european responsabil pentru politici climatice şi energie.

Conform datelor oferite de Comisie în Quartely Report on European Gas Markets, în 2017, Statele Unite asigura doar 4% din totalul de gaz lichefiat importat de Uniunea Europeană, principala sursă de importuri fiind Qatar, cu o pondere de 36% din totalul importurilor.

Gaz lichefiat mai este importat de UE din Nigeria (pondere de 19%), Algeria (17%), Peru şi Norvegia (amândouă cu câte 7%) și Trinidad & Tobago (3%).

Cea mai mare sursă de importuri de gaze a Uniunii Europene este Federaţia Rusă, care asigură 43% din totalul importurilor de gaz. Pe locul doi se află Norvegia, cu o pondere de 34% din totalul importurilor.