Conducerea ANSVSA, declatații de ULTIMĂ ORĂ în scandalul pestei porcine

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 12-08-2018 15:13

România nu riscă interdicții la export ca acelea pe care le suportase din cauza pestei porcine clasice în perioada 2007-2017, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, Geronimo Brănescu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor - ANSVSA.

„România nu riscă interdicții la export ca acelea pe care le suportase din cauza pestei porcine clasice, între pesta clasică și cea africană fiind diferențe substanțiale”, a precizat președintele ANSVSA.

„Am văzut în mass-media o suprapunere de informații, și cred că e bine să clarificăm lucrurile. Vorbim aici de prevederile Directivei 60/2002 care reglementează măsurile sanitare cu privire la pesta porcină africană și instituie o zonă de protecție de 3 kilometri în jurul focarului, deci o supraveghere pe 10 kilometri pătrați împrejurul focarului - practic, acolo sunt înregistrate restricțiile maxime cu privire la pesta porcină africană. Mai avem și Decizia nr. 709/2014, care stabilește patru trepte de restricții cu privire la circulația animalelor în legătură cu pesta porcină africană. Însă este important de reținut că aceste măsuri se referă strict la comerțul intracomunitar, la comerțul din interiorul UE al statelor membre. În ceea ce privește relațiile de export, acestea sunt relații bilaterale și fac obiectul unor negocieri punctuale, astfel că pot produce sau nu efecte”, a explicat Geronimo Brănescu.

„Anul trecut, în luna mai, la sesiunea Organizației Mondiale a Sănătății Alimentare de la Paris, am reușit să obținem statutul de țară liberă de pesta porcină clasică. Sunt două boli (n.n. - pesta clasică și pesta africană) care se aseamănă doar cu numele, există deosebiri semnificative între ele”, a mai arătat oficialul.

Președintele ANSVSA a concluzionat că România este și va rămâne în continuare o țară liberă, care nu mai este supusă restricțiilor pentru pesta porcină clasică. „Pesta porcină africană operează sub altă identitate și nu afectează comerțul, nu generează acest gen de restricții la export pe perioade atât de lungi”, a mai spus oficialul.