Festivalul de Film Central European (CEFFTM 2018) revine la Timișoara - Cinci zile de proiecții pe tema Unirii

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 13-08-2018 16:26

Festivalul de Film Central European (CEFFTM 2018) revine la Timișoara, pe 29 august, pentru cinci zile de proiecții și concerte grupate în jurul temei Uniri/ Despărțiri, arată un text al organizatorilor.

Festivalul de Film Central European are loc între 29 august și 2 septembrie, împărțind proiecțiile pe secțiuni precum Competiție, Panorama, Capitale Culturale Europene, Filme Studențești, Centenar și No Kid/ding!. Filmele din competiție rulează în Aula Magna a Universității de Vest Timișoara, cele din Panorama sunt proiectate la Grădina de Vară, Sala Capitol, Parcul Regina Maria (Parcul Poporului), iar peliculele de la celelalte categorii sunt programate la Casa Artelor și Cărturești Mercy.

Festivalul va debuta în Piața Unirii, pe 29 august, cu trupa Implant pentru Refuz împărțind scena cu filme de război din Arhiva Națională de Filme, digitalizate pentru patrimoniul european, în evenimentul intitulat Cineconcert, cu muzică special creată pentru deschiderea CEFFTM 2018. Seară este inclusă în secțiunea Centenar a festivalului.

Printre peliculele promise se numără și câștigătorul titlului de cel mai bun film la Festivalul de la Varna, cu povestea lui Emil, scriitor și proprietar de agenție de publicitate, care devine treptat obsedat de spionarea propriei familii, a prietenilor și a angajaților, prin camere ascunse. Pelicula "Omnipresent" este selectată în competiția CEFFTM 2018, la Aula Magna a Universității de Vest.

Un alt punct de atracție în competiția manifestării este thrillerul "Amok", realizat de Kasia Adamik, pornind de la povestea reală a lui Krystian Bala, un autor care a devenit principalul suspect într-un caz de crimă doar pentru faptul că volumul pe care îl scrisese conținea circumstanțe asemănătoare cu cele în care s-a petrecut asasinatul cu pricina, anunță organizatorii.

Concurează și filmul "Budapest Noir", de Éva Gárdos, cu o istorie plasată în Budapesta dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Pe lângă sensul istoric, tema are și puternice incursiuni creative, sociale, emoționale. Astfel, «uniri» pot fi întâlnirile dintre regizori și actori în plăsmuirea unui film apreciat de critici și public. Sau mai pot fi și conexiunile dintre ecran și spectatori prin filme-metafore ale lumii în care trăim. În contextul Timișoara Capitală Culturală Europeană, «uniri» poate face referire atât la viitoarele capitale culturale, cât și la fostele, prin întrepătrunderea ideilor artistice ale țărilor respective", notează organizatorii.

În total, partea competițională a CEFFTM 2018 prezintă opt filme din țări centrale, sud-est europene și nu numai, iar cea panoramică reunește șase producții și coproducții din țări nordice și SUA. Secțiunea de filme studențești aduce în prim-plan filme ale studenților de la UNATC București, NATFA/National Academy for Theatre and Film Arts din Bulgaria, ADU/The Academy of Dramatic Art din Croatia și FDU/The Faculty of Dramatic Arts din Serbia.

Regizorul și scenaristul Laurențiu Damian, scriitorul Marian Sorin Rădulescu și actrița Ioana Iacob alcătuiesc juriul competiției din acest an.

Începând cu această ediție, secțiunea "Radu Gabrea" devine premiul "Radu Gabrea", distincția fiind acordată în secțiunea de filme studențești.

Intrarea la evenimente rămâne liberă.

Festivalul de Film Central European este realizat de Asociația Eurofest, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Primăriei Timișoara și Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, Institutului Cultural Român, Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România și al Federației Comunităților Evreiești.