Sancțiunile americane afectează industria iraniană. După Daimler și gigantul francez Total se retrage din Iran

Autor: George Traicu
Publicat: 20-08-2018 12:52

Gigantul petrolier francez Total s-a dezangajat în mod oficial din proiectele sale de investiţii în valoare de câteva miliarde de dolari din Iran, după reimpunerea sancţiunilor americane Republicii islamice, a anunţat luni ministrul iranian al Petrolului Bijan Namdar Zanghaneh, relatează AFP preluată de news.ro.

”Total a pus în mod oficial capăt acordului privind dezvoltarea fazei 11 a (zăcământului de gaze naturale) South Pars. A anunţat în urmă cu mai bine de două luni că va pune capăt contractului”, a declarat Zanghaneh pentru agenţia Icana, cu legături cu Ministerul Petrolului.

După retragerea sa unilaterală din acordul în dosarul nuclear încheiat în 2015 la Viena între Teheran şi marile puteri, Washingtonul a reimpus pe 8 august o primă serie de sancţiuni Iranului şi a lansat un avertisment ţărilor care continuă să facă comerţ cu Republica islamică.

Americanii au dat întreprinderilor o perioadă de 90 până a 180 de zile să se retragă din Iran, iar o nouă salvă de sancţiuni vizând sectorul hidrocarurilor este prevăzută în noiembrie.

Ţările europene parte ale acordului din 2015 - care vizează să împiedice Teheranul să se doteze cu arma atomică - s-au declarat hotărâte să salveze acest text.

Însă, de frica penalităţilor americane, un mare număr de grupuri - inclusiv constructorul german Daimler - şi-au anunţat deja retragerea din Iran.