E ALERTĂ - Noi FOCARE de pestă porcină, confirmate în România

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 02-09-2018 11:28
Actualizat: 02-09-2018 11:24

Pesta porcină a fost confirmată în judeţul Buzău, au anunţat autorităţile judeţene convocate duminică în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Două focare au fost confirmate de laboratorul national de referinţă în două gospodării din localităţile Pănătău şi Lunca, o suspiciune fiind şi într-o altă gospodărie din judeţul Buzău, scrie News.ro.

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, Ciprian Botezatu, pesta porcină a fost confirmată duminică dimineaţă, în urma analizelor realizate la laboratorul national de referinţă, în două gospodării din satul Lunca-Pătâragele-şi la Pănătău, la porci din două gospodării aflate în cele două localităţi.

Conform autorităţilor buzoiene, boala ar fi apărut după ce în urmă cu o lună într-un cătun la Pănătău ar fi venit în vizită persoane din localitatea tulceană Frecăţei, una dintre primele zone în care s-a descoperit virusul pestei porcine. Deşi nu ar fi adus niciun aliment din Frecăţei, ulterior vizitei familia din Pănătău a sacrificat un porc care prezenta semne de boală. O pulpă din animalul sacrificat a fost dusă în Lunca, Pătârlagele, la rudele familiei celor din Pănătău, pentru consum.

Citește și: Sociologul Mirel Palada face LUMINĂ - De ce NU vrea PSD să aibă candidat propriu la alegerile prezidențiale

Prefectul judeţului Buzău a catalogat gestul ca fiind unul ”inconştient”.

”Avem pestă porcină confirmată din cauza unei neglijenţe a populaţiei care nu a luat nicio măsură să se protejeze, deşi ştim bine că suntem înconjuraţi, în judeţele limitrofe, de focare pestă”, a declarat prefectul de Buzău, Carmen Ichim, în şedinţa aflată încă în curs de desfăşurare.

O suspiciune de pestă porcină este şi într-o altă gospodărie, aflată la circa 300 metri de cea în care s-a confirmat boala, rezultatele testelor de laborator fiind aşteptate în cursul zilei de luni.