Tot ce trebuie să știi despre tulburările de anxietate

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 13-09-2018 10:07

Grijile exagerate care nu-ți mai dau pace nu sunt singurele semnale ale unei afecțiuni numită anxietate. Chiar dacă pare inofensivă, această tulburare ajunge să afecteze treptat digestia și să-ți dea dureri musculare, conform Click Sănătate.

"Cum putem controla aceste stări și cum ne găsim echilibrul emoțional, a explicat la Digi 24 medicul Cătălina Hogea, specialist psihiatru.

- Anxietatea este de fapt un proces adaptativ. Corpul încearcă să facă de fapt față unei situații stresante. Acest proces a ajuns să fie chiar împotriva propriului corp, în loc să ne ajute. Subconștientul ne avertizează că ceva este în neregulă.

- Există un nivel normal de anxietate pe care îl resimțim cu toții în situații stresante, de exemplu un examen, dar sunt și situații în care aceste senzații apar zilnic și sunt foarte intense. Pe lângă senzația de neliniște care caracterizează starea de anxietate, ea se însoțește de semne fizice pe care omul nu și le poate explica ca fiind anxietate și cei afectați ajung să consulte tot felul de specializări. Spre exemplu, vorbim de dureri de cap, amorțeli ale mâinilor, dureri difuze care nu respectă o zonă anotomică, cele mai frecvente sunt cele cardiologice. Persoana respectivă simte că îi bate inima foarte tare cu dificultăți de respirație sau bătăi ale inimii exagerate. Nu orice palpitație este semn de anxietate, bineînțeles", scrie sursa citată.