Ministrul Afacerilor Europene NU exclude varianta în care UE activează 'opțiunea nucleară' pentru România

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 14-09-2018 10:11

Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, nu exclude varianta în care Parlamentul European ar putea activa Articolul 7 împotriva României, din cauza problemelor cu statul de drept. El susține, însă, că o astfel de măsură ar putea fi luată din cauza unor jocuri politice, pentru că cei din PPE ar dori să arate că sunt probleme și în țări guvernate de partide socialiste, nu doar de populari.

”R. Sunt voci care spun ca aceasta invitare ar fi un prim pas catre invocarea articolului 7 privind suspendarea dreptului la vot, ca in cazul Poloniei (intre timp si al Ungariei) .

Victor Negrescu: Sunt doar voci. Asteptam sa vedem daca exista demersuri oficiale. Romania este disponibila in a oferi clarificari. Eu reprezint Guvernul Romaniei si prezint partenerilor nostri europeni demersurile facute de Romania.

Celelalte institutii au rolul de a prezenta propria lor varianta. Dar cel mai important este ca, in ciuda acestor discutii, Romania a fost un partener de incredere, disponibil pentru dialog.

Poate nu au fost preluate toate recomandarile, poate nu s-a spus "da" la tot, dar am fost acolo pentru a purta dialogul la cel mai inalt nivel. Vom oferi clarificari si vom purta dialog, astfel incat sa se evite activarea articolului 7 pentru Romania, care nu trebuie sa se afle intr-o asemenea situatie.

R. Remarc ca nu excludeti activarea art 7 pentru Romania.

Victor Negrescu: In politica, nu trebuie sa spui niciodata nu. Contextul se poate schimba, intensitatea dezbaterii in perspectiva alegerilor pentru PE este foarte mare si in acest context nu putem sti care vor fi diferitele abordari.

Dreapta politica, fiind afectata de faptul ca activarea articolului vizeaza state cu guverne ultraconservatoare sau din PPE, cauta sa identifice si o guvernare de stanga, pentru a spune ca e o problema de ansamblu. Sper sa nu ajungem la o asemenea situatie.”, a spus Victor Negrescu, într-un interviu pentru Ziare.com.