Brexit: Uniunea Europeană pare pregătită să facă un compromis în chestiunea Irlandei de Nord

Autor: Andrei Tiut, Colaborator
Publicat: 17-09-2018 16:00
Actualizat: 18-09-2018 13:20

Surse britanice susțin ca Michel Barnier, negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit ar putea fi dispus să renunțe la cerința ca traficul de mărfuri între Marea Britanie și Irlanda de Nord să fie verificat de funcționari europeni. În schimb, Barnier ar accepta ca o serie de verificări limitate să fie făcute de funcționari britanici. În plus, pentru a limita gâtuirea comerțului între Marea Britanie și Irlanda de Nord - ambele membre ale Regatului Unit - se va lucra cu o schemă de "furnizori de încredere" care vor putea tranzita cu mai mare ușurință bunuri.

Concesia vine, susține Financial Times, după ce guvernul britanic a oferit cifre privind tranzitul de mărfuri între cele două entități, cifre care s-au dovedit a fi mai mici decât se aștepta Bruxelles-ul.

Progresul ar putea fi semnificativ în contextul problemei mai largi al statului Irlandei de Nord după Brexit. Conform Acordului din Vinerea Mare, care a pus capăt violențelor din Irlanda de Nord, cetățenii din acest teritoriu pot circula și pot face afaceri în mod liber atât în Marea Britanie cât și în Republica Irlanda. Acordul a fost posibil datorită apartenenței ambelor țări la Uniunea Europeană și, prin urmare, este amenințat de Brexit.

În cursul negocierilor, Marea Britanie a insistat pentru a păstra situația de care se bucură acum cei din Irlanda de Nord. În schimb, Uniunea Europeană a dorit să evite cu orice preț situația prin care bunuri din Marea Britanie care sunt neconforme cu standardele europene să intre întâi în Irlanda de Nord apoi, prin Republica Irlanda, să circule libere în spațiul economic european. Republica Irlanda a insistat că este integral problema Londrei să găsească modalități de a respecta Acordul din Vinerea Mare.

Premierul britanic Theresa May va mai propune o declarație prin care ambele părți să anunțe o viitoare zonă economică comună între UE și Marea Britanie, zonă care ar face inutil orice "backstop" (garanție) a Marii Britanii privind situația Irlandei de Nord. Marea Britanie a promis că va găsi soluții ca viața cetățenilor din Irlanda de Nord să rămână netulburată de formalități birocratice care provin din situația ei atipică. Dacă Marea Britanie nu găsește aceste soluții, ar intra automat în vigoare anumite garanții (backstops) care să permită respectarea legislației europene.

Multă lume crede că soluțiile promise de May nu pot fi găsite și, de fapt, este vorba doar de o promisiune politică menită a calma pe cei mai eurosceptici din propria coaliție guvernamentală. Deși declarația propusă de May nu ar avea nici o valoare juridică, premierul britanic speră că o va putea prezenta ca pe o victorie. Nu este deloc sigur, însă, că și Uniune Europeană va accepta să participe la acest exercițiu de imagine.