Recep Tayyip Erdogan explică motivul pentru care a primit, din partea Qatarului, un avion de lux în valoare de 500 de milioane de dolari

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 17-09-2018 21:55
Actualizat: 17-09-2018 23:11

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a justificat, pe fondul criticilor opoziţiei, primirea din Qatar a unui avion de lux în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari, argumentând că este un cadou destinat statului turc, scrie Mediafax.

Postul public turc TRT Haber a relatat că emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, i-a oferit lui Recep Tayyip Erdogan un avion de lux. Cotidianul Hurriyet a precizat că este vorba de o aeronavă de tip Boeing 747-8. Avionul are normal capacitatea de 400 de locuri, dar a fost recondiţionat şi are doar 76 de locuri.

Sezgin Tanrikulu, un deputat din cadrul Partidului Popular Republican (CHP, de opoziţie), a exprimat preocupare că avionul a fost cumpărat din bugetul Turciei, care are probleme financiare grave din cauza fluctuaţiilor lirei. Formaţiunea CHP a denunţat achiziţionarea unui "palat zburător".

Citește și: Maria Şarapova a anunțat că SE RETRAGE din tenis, pentru o perioadă mai mare: Când vrea fostul lider mondial să revină

Însă Recep Erdogan susţine că avionul în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari a fost donat. Emirul Qatarului "mi-a spus: «Nu iau bani de la Turcia. Ofer acest avion cadou Turciei»", a declarat Erdogan.

Liderul de la Ankara a precizat că avionul va fi revopsit. "După aceea, vom călători cu el. Dar este vorba de un avion al Republicii Turcia, nu de avionul meu personal", a spus Erdogan, citat de agenţia Reuters.

Qatarul este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Turciei. Guvernul din Qatar a aprobat recent un plan de asistenţă şi investiţii în valoare de 15 miliarde de dolari, în contextul fluctuaţiilor lirei şi inflaţiei din Turcia.