Proiect al Ministerului Sănătății: Condiții pentru funcționarea cabinetelor medicale amenajate în blocuri

Autor: Andreea Traicu
Publicat: 20-09-2018 07:59

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere un proiect prin care activitatea cabinetelor medicale ambulatorii fără laboratoare de analiză sau paturi din cadrul blocurilor de locuit este condiţionată de gestionarea deşeurilor periculoase şi eliminarea riscurilor pentru sănătate, scrie Mediafax.

Conform unui proiect de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii, amenajarea la parterul clădirilor de locuit pot fi amplasate unităţi comerciale, unităţi de prestări servicii, cabinete medicale ambulatorii fără paturi, laboratoare de analize medicale însă acestea trebuie să respecte unele condiţii.

“Să asigure gestionarea deşeurilor periculoase conform reglementărilor legale în vigoare; Să nu creeze disconfort şi riscuri pentru sănătate; Să respecte normele igienico-sanitare specifice activităţilor desfăşurate conform reglementărilor legale în vigoare; Să asigure schimbarea destinaţiei spaţiului, conform activităţii desfăşurate”, se arată în proiectul pus în dezbatere de Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, potrivit proiectului, se pot amenaja şi alte anexe ale locuinţelor precum garaje, doar cu acceptul asociaţiei de locatari.

Citește și Angela Merkel l-a demis pe șeful SPIONILOR din Germania: Care este motivul care a stat la baza deciziei

“Se pot amenaja şi alte anexe ale locuinţelor precum garaje, doar cu acceptul asociaţiei de locatari sau proprietari. În clădirile de locuit se pot amenaja camere speciale pentru: depozitarea deşeurilor solide, spălătorii, uscătorii. Activităţile de birou se pot organiza şi la alte etaje ale imobilelor de locuit dacă se obţine acceptul vecinilor direcţi”, se mai arată în proiect.

Sursa citată mai precizează că unităţilor sanitare cu servicii de spitalizare de zi, ambulatoriiilor, creşelor sau grădiniţelor li se asigură o zonă de protecţie sanitară.

“Unităţilor sanitare cu servicii de spitalizare de zi, centrelor de sănătate, centrelor de diagnostic, centrelor multifuncţionale, ambulatoriilor de specialitate, creşelor, grădiniţelor, şcolilor li se asigură o zonă de protecţie sanitară faţă de clădirile de locuit din vecinătate de minimum 15 m sau stabilită prin studii impact asupra stării de sănătate a populaţiei”, se mai arată în proiect.