Pierde sau câștigă Dragnea prin asocierea – forțată – cu Referendumul pentru Căsătorie?

Autor: Gabriel Popa
Publicat: 25-09-2018 07:56

“Nu merg la vot deoarece Referendumul e al lui Dragnea”; „susțin (sau nu susțin) căsătoria dintre un bărbat și o femeie, dar nu vreau să profite Dragnea”.

O logică strâmbă pe care o întâlnim, zilele acestea, pe multe wall-uri, prin rețelele de socializare.

De ce zic că este o logică strâmbă? Deoarece, întâi, Referendumul este un grass roots, o mișcare „pornită de la firul ierbii”. Revizuirea a fost declanşată de persoane private în toamna 2015, când preşedinte al PSD şi premier era Victor Ponta, şi a fost înregistrată în Parlament în mai 2016, când premier era Dacian Cioloş. Inițiativa a fost susținută de majoritatea partidelor politice aflate în prezent la guvernare, cu excepția USR. Unele partide au semnat protocoale cu susținătorii inițiativei – printre acestea se numără PNL. Așadar, Referendumul nu este nici al lui Dragnea, nici al lui Tăriceanu; iar abilitatea sau lipsa abilității unui actor politic de a profita politic de pe urma Referendumului nu delegitimează inițiativa pentru clarificarea definiției Căsătoriei între un bărbat și o femeie în Constituția României.

Dar este o logică strâmbă și dintr-un alt motiv. Este strâmbă deoarece aceia care spun că „Referendumul este al lui Dragnea” îl întăresc, în mod involuntar, chiar pe Dragnea. Inițiativa a fost numită, chiar de detractorii ei, una dintre cele mai reușite mișcări de advocacy creștin din ultimele decenii. Inițiativa a fost supusă unui tir continuu de fake news-uri și de calomnii și a rezistat, vreme de trei ani – fapt care arată că inițiativa este una extrem de importantă și de relevantă. De aceea, dacă „Referendumul e al lui Dragnea”, acest Dragnea capătă, deodată, proporții legendare. Trece drept inițiatorul și promotorul uneia dintre temele despre care s-a vorbit și se vorbește extrem de mult, în ultimii ani – chiar dacă nu este nici inițiatorul, nici susținătorul acestei teme: Dragnea a condiționat, în fapt, sprijinul acordat temei de legalizarea unor parteneriate civile homosexualiste.

Așadar, e simplu: dacă vreți să îl întăriți pe Dragnea, spuneți, în continuare, că Referendumul e al lui Dragnea – și creșteți-l, cu fiecare răspândire a acestui fake news, în ochii navililor. Dar dacă nu vreți să-l întăriți pe Dragnea și dacă vreți chiar să cadă Dragnea – nu-l mai asociați cu una dintre cele mai populare teme ale ultimilor ani, temă care întrunește susținerea a peste 90% dintre români. Arătați cum, în fapt, Dragnea nu susține tema – a lipsit, de exemplu, de la votul pentru inițiativa cetățenească din Camera Deputaților, el fiind Președintele Camerei Deputaților. Și mergeți și votați la Referendum.