Jean-Claude Juncker: 'Multilateralismul trebuie să aibă o şansă. Este dificil, dar aceasta este calea spre viitor'

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 24-09-2018 09:42

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat duminică, la sediul din New York al Naţiunilor Unite, că multilateralismului trebuie să i se dea o şansă pentru că este 'calea spre viitor', relatează agenţia Xinhua, potrivit Agerpres.

'Multilateralismul trebuie să aibă o şansă. Este dificil, dar aceasta este calea spre viitor', a afirmat Juncker, într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. 

Guterres, Juncker şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, s-au întâlnit duminică în marja sesiunii Adunării Generale a ONU, care începe luni la New York. 

'Suntem aici pentru a spune că abordarea multilaterală nu a murit. Ea trebuie să fie menţinută. Este singura şansă pe care o avem de a construi viitorul globului într-un mod acceptabil pentru toţi actorii', a subliniat preşedintele Comisiei Europene. 

'Nu agreăm abordarea unilaterală', a adăugat el, menţionând - fără a nominaliza SUA - că unele state membre ale ONU promovează unilateralismul, şi reiterând sprijinul Uniunii Europene faţă de Naţiunile Unite, piatra unghiulară a multilateralismului.

Citește și: Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter s-a produs în Republica Dominicană

În aceeaşi conferinţă de presă, Antonio Guterres a apreciat că Uniunea Europeană este un partener exemplar al Naţiunilor Unite. 'Împărtăşim aceleaşi preocupări, în favoarea multilateralismului şi în favoarea ordinii internaţionale bazate pe reguli', a subliniat Guterres. 

'Avem aceleaşi preocupări în ce priveşte schimbările climatice,faptul că acestea se produc mai rapid decât reacţionăm noi, iar necesitatea de a acţiona în acest domeniu este o prioritate absolut esenţială la nivel global', a mai arătat secretarul general. 

Guterres a mulţumit Uniunii Europene pentru sprijinul său, atât în ce priveşte reformarea ONU, cât şi multe din operaţiunile pe care le desfăşoară în domeniile umanitare şi dezvoltării, păcii şi securităţii.