Theresa May își va schimba strategia cu privire la Brexit

Autor: George Traicu
Publicat: 24-09-2018 15:44

Premierul britanic Theresa May va decide, în cele din urmă, să abandoneze strategia sa de menţinere a unor relaţii comerciale strânse cu Uniunea Europeană după Brexit, întrucât aceasta duce lipsă de sprijin, a avertizat luni un important parlamentar conservator britanic, citat de Reuters.

Jacob Rees-Mogg, liderul European Research Group (anti-UE) din cadrul Partidului Conservator, a afirmat că aşa-numitului 'plan de la Chequers' i se opun politicieni europeni şi o mare parte a opiniei publice britanice, conform Agerpres.

''Prim-ministrul este o doamnă cu o înţelepciune unică şi de aceea este probabil să recunoască realitatea că 'planul de la Chequers' nu beneficiază de mult sprijin nici în ţară, nici peste hotare'', a spus Rees-Mogg.

La summitul informal al UE desfăşurat miercuri şi joi la Salzburg, liderii europeni au respins propunerile Londrei cuprinse în 'Planul de la Chequers' şi i-au cerut premierului britanic să înainteze noi propuneri privind acele două capitole.

Uniunea Europeană insistă să nu fie creată o 'frontieră dură' între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ceea ce însă ar crea o frontieră între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru guvernul de la Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

În urmă cu două săptămâni, negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, afirma că un acord privind Brexit-ul este posibil 'în decurs de şase sau opt săptămâni', dacă negociatorii sunt realişti în cererile lor.