Referendum în Macedonia: Premierul susține că va continua să conducă țara către aderarea la NATO și la Uniunea Europeană

Autor: Andreea Traicu
Publicat: 01-10-2018 07:29

Premierul macedonean Zoran Zaev a declarat că va continua să susțină schimbarea numelui fostei republici iugoslave, în pofida prezenței scăzute la referendumul organizat duminică, relatează site-ul agenției Dpa, potrivit Mediafax.

Adresandu-se în cadrul unei conferințe de presă, premierul nu a menționat prezența la vot, dar a declarat că referendumul reprezintă un "succes democratic", menționând că se așteaptă ca toți cei care au votat să fie în favoarea acordului cu Grecia.

Zoran Zaev a afirmat că va continua să "conducă țara către aderarea la NATO și la Uniunea Europeană".

Autoritățile au anunțat cu puțin timp înainte de închiderea urnelor de votare că doar o treime dintre macedonieni s-au prezentat la referendumul privind schimbarea numelui țării.

Dintre persoanele prezente la vot aproximativ 90% au votat în favoarea schimbării numelui Macedoniei.

Aderarea Macedoniei la UE și NATO, a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele țării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă același nume. La sfărșitul lunii iunie, miniștrii europeni și-au exprimat sprijinul pentru Albania și Macedonia, privind demararea negocierilor de aderare la UE.