Parlamentul polonez a respins moţiunea de cenzură depusă de partidul de opoziţie Platforma Civică

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 03-10-2018 13:09

Parlamentul polonez a respins miercuri moţiunea de cenzură depusă de partidul de opoziţie Platforma Civică, ce a cerut înlocuirea ministrului educaţiei naţionale Anna Zalewska, transmite agenţia de presă PAP, potrivit Agerpres.

Moţiunea a fost respinsă în Sejm (camera inferioară a parlamentului polonez) cu 226 de voturi contra, 166 de voturi pentru şi 15 abţineri. Pentru adoptarea sa ar fi fost nevoie de voturile a cel puţin 231 dintre cei 460 de deputaţi polonezi. 

În timpul dezbaterii moţiunii, marţi seară, partidele Platforma Civică, Nowoczesna şi PSL-UED au cerut înlocuirea Annei Zalewska din funcţia actuală, în timp ce Partidul Lege şi Justiţie (PiS, de guvernământ) şi-a apărat ministrul. 

Zalewska a lansat un proces de reforme al sistemului de învăţământ în trei etape la un sistem în două stadii - învăţământ primar, cu o durată de opt ani şi liceu (patru ani)/şcoală vocaţională (cinci ani), acestea din urmă încheindu-se cu trecerea unui examen de bacalaureat necesară pentru admiterea în învăţământul universitar.

Citește și: Europarlamentar român îl nimicește pe Dragnea în fața liderilor europeni: Un condamnat, un infractor

La forma actuală a studiului gimnazial, cu durata de patru ani, se va renunţa în 2019. 

Aceasta a fost a doua moţiune de cenzură depusă de Platforma Civică contra ministrului Anna Zalewska, precedenta fiind respinsă în noiembrie 2016.