Honda va investi 2,75 de miliarde de dolari în divizia de mașini autonome a General Motors

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 04-10-2018 11:51

Honda va investi 2,75 de miliarde de dolari și va prelua o participație de 5,7% la Cruise, divizia de autoturisme autonome a General Motors, pentru dezvoltarea în comun a unor astfel de autovehicule, relatează joi agenția de presă Reuters, citat de Mediafax.

Acordul vine la doar câteva luni după ce grupul SoftBank din Japonia a anunțat investiții în valoare de câteva miliarde de dolari în aceeași divizie a General Motors, Cruise. Investiția pune Cruise în aceeași ligă cu unitatea Waymo a Alphabet Inc în privința resurselor și planurilor agresive de lansare a serviciilor comerciale.

Potrivit presei internaționale, Honda, care a rămas în urma rivalilor săi în sectorul dezvoltării autovehiculelor autonome, va plăti un avans de 750 de milioane dolari pentru participația de 5,6% în Cruise. De asemenea, Honda urmează să continue investițiile cu încă 2 miliarde de dolari în următorii 12 ani, în lucrări de dezvoltare și taxe, potrivit declarațiilor celor două companii.

Investiția Honda ridică valoarea diviziei General Motors, Cruise, la 14,6 miliarde de dolari, aproximativ o treime din valoarea de piață a companiei, care este de 48 de miliarde de dolari.

Parteneriatul dintre cele două companii vine în completarea planurilor de dezvoltare comună a vehiculelor electrice cu celule de combustie pe bază de hidrogen, care se preconizează că se vor pune vânzare în 2020. În iunie, Honda a mai anunțat că va cumpăra baterii avansate de la General Motors într-o mișcare care ar putea reduce semnificativ costul viitoarelor vehicule electrice pentru autovehicule după 2020.