ÎCCJ, decizie-bombă: Mitingurile și adunările trebuie declarate! Lovitură pentru protestatarii #rezist

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 15-10-2018 13:26
Actualizat: 16-10-2018 10:06

Toate mitingurile și adunările publice trebuie declarate - este decizia pe care magistrații de la ÎCCJ au luat-o astăzi. Decizia vine după ce ÎCCJ a fost sesizată de Curtea de Apel din București, anunță Antena3. Astfel, ÎCCJ a decis că există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când acestea urmează să se desfăşoare în pieţe ori pe căile publice, respectiv drum public, parte carosabilă şi trotuar, sau în alte locuri situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.

Decizia instanței supreme este obligatorie.

Amintim că luna trecută Curtea de Apel București a sesizat Curtea Supremă după protestul magistraților de pe scările Palatului de Justiție. Tot atunci Curtea de Apel București s-a delimitat de acțiunea magistraților, spunând că aceștia nu au cerut vreun acord din partea conducerii instanței.

Concret, într-un comunicat de presă din 17 septembrie 2018, coducerea Curții de Apel București informa că nu a existat un acord din partea instituției și nici vreo notificare prealabilă sau informare cu privire la intenția de organizare a protestului, deși se impunea, "dată fiind afectarea imaginii acestei instanțe".

Decizia de astăzi va avea un impact și asupra protestelor #rezist din Piața Victoriei, care se desfășoară fără vreo autorizație.

Soluția ICCJ  - „Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 3 prima teză din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată, cu referire la dispoziţiile art. 26 alin. (1) lit. a) şi d) din aceeaşi lege, există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când adunările urmează să se desfăşoare în pieţe ori pe căile publice (drum public, parte carosabilă şi trotuar) sau în alte locuri prevăzute de art. 1 alin. (2) din Legea nr. 60/1991, situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 15 octombrie 2018.”