Ioan Deneș: Criza lemnului de foc, diminuată. Competiție între public și privat

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 18-10-2018 23:38

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a declarat, joi, la Alba Iulia, că se va diminua mult criza lemnului de foc și va fi chiar o competiție între agenții economici și Regia Națională a Pădurilor, iar cel care va avea un preț mai bun va vinde, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat, joi, la Alba Iulia, de prețul lemnului de foc din această iarnă, ministrul Ioan Deneș a spus că, potrivit directorului general al Regiei Naționale a Pădurilor, acesta a rămas același ca anul trecut.

”M-a anunțat directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor că lemnul de foc în ceea ce privește Regia Națională a Pădurilor a rămas același ca anul trecut. Și vă mai spun un lucru, eu venind din zona privată am învățat o regulă de bază: atunci când există competiție, prețurile le reglează piața. Drept urmare, având posibilitatea, și agentul economic să aibă lemn de foc, lucru care nu-l avea, după modificările făcute de anul trecut în Codul Silvic, va fi o competiție între agenții economici și Regia Națională a Pădurilor. Cine va avea un preț mai competitiv va vinde, cine nu, va rămâne cu el pe stoc”, a spus Ioan Deneș.

Anterior acestei întrebări, Ioan Deneș le-a spus, jurnaliștilor, că anul acesta se va diminua mult criza lemnului de foc, fiind posibil chiar să fie eliminată.

”Cu siguranță va fi mult mai mică presiunea pe solicitări și pe dorința de a achiziționa lemn de foc decât anul trecut”, a afirmat ministrul.

El a explicat că motivele pentru care dispare criza sunt modificările făcute la Codul Silvic, între care posibilitatea agenților economici de a valorifica lemnul, în anumite condiții, dar și că deținătorii sau moștenitorii care au sub zece hectare de pădure pot exploata cinci metri cubi per hectar, dacă fac dovada că plătesc impozitele.

O altă măsură prin care s-a diminuat criza lemnului de foc este modificarea legislativă prin care suprafețele de doborâturi din pădure pot fi valorificate mai repede, iar lemnele nu mai stau până se degradează.

Ministrul Deneș a participat, joi, la ședința Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaților care a avut loc la Prefectura Alba.