Ciamba (MAE) s-a întâlnit, la Washington, cu doi oficiali americani

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 19-10-2018 11:58

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a avut, joi, o întrevedere la Washington cu directorul pentru planificare politică din cadrul Departamentului de Stat, Kiron Skinner, şi cu Brian Hook, reprezentantul special al SUA pentru Iran. 

În cadrul întâlnirii cu Skinner, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES, secretarul de stat George Ciamba a reiterat importanţa pe care România o acordă Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, subliniind interesul părţii române pentru intensificarea cooperării bilaterale pe toate temele de interes comun. 

Oficialul român a subliniat dorinţa părţii române de a lansa noi proiecte de cooperare cu partea americană atât în plan bilateral, dar şi în plan regional şi multilateral. 

Secretarul de stat George Ciamba a trecut în revistă principalele provocări de securitate cu care se confruntă regiunea extinsă a Mării Negre, manifestând îngrijorare faţă de continuarea menţinerii unui climat de instabilitate şi subliniind că acesta afectează nu doar statele din zonă, ci se răsfrânge şi asupra securităţii europene şi euro-atlantice. În acest context, a fost reliefată importanţa continuării unei abordări coerente în dezvoltarea dimensiunii de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO, inclusiv prin sprijinirea activă a partenerilor Alianţei din regiunea Mării Negre, mai arată MAE. 

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic a precizat că România va continua să fie un aliat strategic angajat al SUA, în baza valorilor comune, şi va continua să susţină interesele regionale de securitate comune. Totodată, a exprimat interesul autorităţilor române de a contribui la întărirea parteneriatului transatlantic dintre UE şi SUA cu prilejul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru al anului viitor. 

Totodată, secretarul de stat Ciamba a avut o întrevedere cu Brian Hook, reprezentantul special al SUA pentru Iran. 

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii în legătură cu dosarul nuclear iranian, inclusiv Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), precum şi în ceea ce priveşte situaţia generală din Orientul Mijlociu, inclusiv din perspectiva preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE la 1 ianuarie 2019.