Liberty plănuiește o creștere cu 33% a capacității de producție a ArcelorMittal Galați, în trei ani

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 26-10-2018 22:47

Oficialii grupului britanic Liberty House au anunțat, vineri, că au în plan să majoreze capacitatea de producție anuală a combinatului siderurgic ArcelorMittal de la Galați cu 1 milion de tone, până în anul 2021-2022, care ar ajunge astfel la 4 milioane de tone de oțel, anual.

Liberty, parte a alianței mondiale GFG, care aparține omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunțat, la 12 octombrie, că va prelua ArcelorMittal Galați, alături de alte trei unități din Europa.

Oficialii Liberty House și-au mai arătat intenția de a investi în producția primară de oțel și în cea de rulouri laminate la cald, în cursul unor întâlniri cu reprezentanți ai echipei de management și ai sindicatelor de la Galați.

De asemenea, Jon Bolton, Chief Executive Officer al companiei Liberty Steel, a discutat, joi, 25 octombrie, la București, cu Viorel Ștefan, vice prim-ministrul României, despre oportunitățile pe care le-o oferă colaborarea cu Guvernul României pentru a susține planurile ambițioase de creștere și de investiții în infrastructură, au menționat reprezentanții grupului britanic.

„Aceste oportunități includ, pe de o parte, creșterea capacității de producție a Combinatului, iar, pe de altă parte, investițiile în educație, cercetare și dezvoltare precum și explorarea potențialului de a crea noi produse din oțel cu o valoare adăugată”, au mai afirmat reprezentanții Liberty House.

În prezent, Liberty fabrică produse ce pot completa oferta existentă a Combinatului de la Galați, printre care produse tubulare pentru petrol și gaze naturale, șine pentru căile ferate, produse speciale pentru industria aviatică și de apărare.

„În plus, a fost adusă în discuție posibilitatea colaborării și pe alte paliere cu Alianța GFG, cum ar fi: servicii financiare, energie, infrastructură și zona imobiliară. Rolul Fundației GFG în încurajarea, susținerea și promovarea tinerilor care își doresc să urmeze o carieră în zona industrială a fost, de asemenea, o prioritate pe agenda discuțiilor. Pentru Liberty House, relația cu Guvernul României este foarte importantă și există deschidere pentru colaborări viitoare”, au mai afirmat reprezentanții Liberty House.

Finalizarea procesului de achiziție a pachetului de dezinvestire (format din combinatele de la Ostrava, Galati, Skopje și Piombino) depinde de finalizarea achiziției combinatului Ilva de către Arcelor Mittal și este condiționat de aprobarea Uniunii Europene precum și de concluziile consultărilor cu consiliile angajaților la nivel local și european.

Cele patru combinate din portofoliu au o capacitate combinată de laminare de aproximativ 8 milioane de tone pe an și ar oferi Grupului Liberty posibilitatea de a furniza o gamă completă de produse finite din oțel cum ar fi: plăci de oțel, rulouri laminate la cald, rulouri laminate la rece, tablă de oțel galvanizată, placă de cositor, bare, sârmă laminată și șine. Aceste combinate deservesc piețe naționale și europene, din domeniul auto, construcții, utilaje industriale, sectorul petrolier și al gazelor.

Tranzacția majorează capacitatea de laminare totală a Grupului Liberty la peste 15 milioane de tone pe an. Grupul a convenit achiziționarea topitoriilor integrate principale ale ArcelorMittal de la Galați, România și Ostrava din Republica Cehă, precum și laminoarele de la Skopje din Macedonia și Piombino din Italia.

Grupul Liberty face parte din Alianța GFG, un grup de companii din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică si servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris și New York și o prezentă în aproximativ 30 de țări la nivel mondial. Alianța are un efectiv de angajați de aproximativ 14.000 persoane și o cifră de afaceri ce depășește 15 miliarde de dolari.