Directorul executiv al ThyssenKrupp consideră că oțelăriile trebuie să reducă capacitățile de producție excesive

Autor: George Traicu
Publicat: 28-10-2018 19:38

Oțelăriile din China și restul lumii trebuie să facă mai mult pentru a reduce capacitățile de producție excesive, apreciază Guido Kerkhoff, directorul executiv al ThyssenKrupp AG, informează mediafax.

China a făcut progrese în reducerea supra-producției, dar există loc pentru reduceri și mai mari, a declarat Kerkhoff reporterilor, la Shanghai. China a remodelat industria în ultimii trei ani, prin închideri de fabrici, prin înăsprirea controalelor de mediu și prin impunerea de scăderi de producție.

"Încă există capacități excedentare de producție la nivel mondial", iar reducerea "trebuie să continue" nu numai în China, ci și în Europa și în restul lumii, a spus el.

Exporturile de oțel ale Chinei au scăzut la cele mai scăzute niveluri din ultimii cinci ani, influențând prețurile mondiale și consolidând relansarea sectorului, după o criză devastatoare la sfârșitul anului 2015. În timp ce industria s-a bucurat de un an relativ liniștit, riscurile cresc în contextul tensiunilor comerciale globale în care oțelul a fost o țintă principală. Asociația Mondială a Oțelului prognozează o încetinire a cererii anul viitor, pe măsură ce încetinirii economiei chineze.

Întrebat care regiuni trebuie să ia măsuri de reducere a capacității, Kerkhoff a remarcat că China produce aproximativ jumătate din oțelul din lume și că problema trebuie abordată în funcție de dimensiunea relativă. Europa a luat, de asemenea, măsuri, a spus el, inclusiv prin intermediul joint venture-ului ThyssenKrupp cu Tata Steel, care a creat cel de-al doilea mare producător din regiune.

Kerkhoff vorbește la câteva săptămâni după ce a fost confirmat ca CEO pentru a gestiona o separare a conglomeratului industrial german în două unități, una care va gestiona diviziile de ascensoare, piese auto și construcții de fabrici, iar cealaltă operațiunile din zona oțelului și metalelor.

Tarifele vamale americane suplimentare impuse importurilor de oțel de președintele Donald Trump la începutul acestui an au declanșat reacții în Europa, a spus Kerkhoff. „Nu exportim mult în SUA și vindem produse de calitate, astfel încât să ne păstrăm clienții", a spus el. "Dar vedem efecte indirect. Materialul care ar fi ajuns în SUA intră într-un fel sau altul în Europa. Vedem cantitățile livrate din Turcia și din Rusia crescând pe piața europeană".