Tudorel Toader despre judecători și procurori - Ați văzut vreun procuror sau judecător să recunoască că a greșit? Categoric, nu

Autor: George Traicu
Publicat: 30-10-2018 18:25

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat marți, în plenul Camerei Deputaților, la dezbaterea moțiunii simple prin care opoziția îi cere demisia, că niciun judecător sau procuror nu a recunoscut că a greșit când a trimis în judecată un om nevinovat.

„Pentru multele erori, achitări de oameni nevinovați, ați văzut vreun procuror sau judecător care să spună că ,Da, am greșit că l-am trimis în judecată ani de zile, sau urmărire penală, sau că L-am condamnat și a stat nevinovat în pușcărie? Categoric, nu. Și categoric nu vă doresc așa ceva”, a declarat, marți, ministrul Justiței, Tudorel Toader, la dezbaterile pe marginea moțiunii simple prin care opoziția îi cere demisia.

Toader a precizat că a făcut această mențiune ca urmare a faptului că în textul moțiunii simple scrie că politicienii condamnați penal „se victimizează” și nu recunosc deciziile instanțelor.

„Ați făcut referire la sistemul sovietic. Am văzut că spune în moțiune de nota 4. Autorii moțiunii nu au spus care a fost sistemul de referință. Repetând de trei ori sistemul sovietic, dl deputat (care a citit moțiunea - n.r.) este tânăr și nu îl bănuiesc că are nostalgii după sistemul sovietic, unde nota de notare, grila, era de la 1 la 5. În același timp, mai e un principiu care spune că cel care te evaluează trebuie să fie cel puțin egal în grad profesional cu tine și eu știu că dl deputat știe conținutul, proprietatea afirmațiilor făcute. Azi înțeleg cât de importantă este protecția, liberatatea de exprimare a opiniilor politice, care îți permite să spui orice, oricând”, a adăugat ministrul Justiței.

Plenul Camerei Deputaților dezbate, marți, moțiunea simplă intitulată „Ministrul Justiției, un ministru de nota 4 (patru)”, în care PNL și USR îi solicită demisia lui Tudorel Toader, votul urmând să fie dat în ședința de plen de miercuri.

Documentul spune că Tudorel Toader este vinovat de faptul că ridicarea MCV devine un obiectiv tot mai îndepărtat pentru români. În moțiune se mai arată că ministrul Justiției este „un simplu instrument” în mâna celor deranjați de justiția independentă. Pe parcursul a 20 de puncte, PNL și USR îl acuză pe Toader că a „promovat politizarea justiției”. De asemenea, ministrul Justiției este acuzat că a încălcat legea prin OUG pe legile justiției, că le-a făcut infractorilor „un cadou” și că a întors România în perioada Năstase-Stănoiu.

„Domnule ministru, în afara unor vizite exotice, făcute pe bani publici, cu bilete de avion cumpărate la clasa economic, a desenării unor proiecte fantasmagorice cum este cartierul justiței din București, a unor apariții publice în care vă etalați dorința de avea talent de povestitor, a afirmațiilor publice prin care ați afectat independența sistemului judiciar, în afară de lovitura pe care încercați să o aplicați luptei împotriva corupției, nu prea aveți cu ce vă lăuda de când ați devenit ministru. Nu ați făcut mai nimic în folosul justiției, ci ați făcut suficient de multe și de grave lucruri în defavoarea justiției, motiv pentru care, în finalul evaluării noastre, după ce ați primit nota 4 (patru), vă rugăm să meditați dacă nu cumva a sosit timpul să vă luați în primire postul de notar, sau să vă reîntoaceți în avocatură să apărați infractori în mod onest, contra unui onorariu, nu pe bani publici!”, mai arată PNL și USR în textul moțiunii simple.