NU e glumă: Extratereştii au vizitat Terra în 2017, potrivit astronomilor de la Universitatea Harvard / REACȚII dure în comunitatea științifică internațională

Autor: Florin Pușcaș, Redactor
Publicat: 10-11-2018 05:00
Actualizat: 10-11-2018 10:14

Un obiect spaţial ce are forma unui trabuc şi care a vizitat Sistemul Solar în 2017 ar putea fi o navă extraterestră trimisă pentru a studia Terra. Această ipoteză, ce pare desprinsă dintr-un film SF, este însă cât se poate de serioasă şi a fost formulată de astronomii de la Universitatea Harvard din Statele Unite, informează site-ul cnews.fr, potrivit Agerpres. Ipoteza a inflamat rapid reţelele de socializare şi comunitatea ştiinţifică și foarte mulți au criticat dur ipoteza.

Acel corp ceresc, denumit 'Oumuamua, care în limba hawaiiană înseamnă "Un mesager venit dintr-un trecut îndepărtat", a fost reperat pentru prima dată în octombrie 2017 de telescopul Pan-STARRS 1, aflat în Hawaii.

CITEȘTE ȘI: Vitamina de care depinde fiecare celulă din corp: În ce alimente se găseşte

De atunci, oamenii de ştiinţă au încercat din răsputeri să determine adevărata natură a acelui obiect spaţial misterios, care nu semăna cu niciunul dintre cele cunoscute până în prezent. În cele din urmă, cercetătorii au cedat în faţa evidenţei: nu era vorba nici de o cometă, nici de un asteroid, ci de un nou tip de "obiect interstelar". 

Într-un articol publicat în această săptămână şi preluat de CNN, cercetătorii de la Harvard Smithsonian for Astrophysics au estimat că acel corp ceresc, ce avea o lungime de 10 ori mai mare decât lăţimea sa, colorat în roşu şi negru şi care se deplasa cu viteza de 315.431 de kilometri pe oră, ar fi putut să fie "de origine artificială". 

"'Oumuamua ar putea fi prima sondă operaţională trimisă intenţionat spre Terra de către o civilizaţie extraterestră", au scris autorii studiului. 

Ei sunt de părere şi că 'Oumuamua ar putea fi "o pânză solară" comparabilă celor fabricate pe Terra şi care permit vehiculelor spaţiale create de oameni să se deplaseze în spaţiu graţie radiaţiei emise de stele.

CITEȘTE ȘI: Prietenii inimii: De ce este important să mâncăm ceapă, usturoi şi praz

De asemenea, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard cred că faptul că acel obiect se deplasează cu viteză mare şi pe o traiectorie neobişnuită ar putea să însemne că el şi-a depăşit durata de funcţionare. 

"'Oumuamua este primul obiect cosmic văzut vreodată în sistemul nostru solar despre care ştim că provine din altă parte", au adăugat autorii oamenii de ştiinţă.

__

Ipoteza a inflamat rapid reţelele de socializare şi comunitatea ştiinţifică.

Motivaţia care justifică această presupunere este faptul că ''Oumuamua'' se deplasează cu o viteză mai rapidă decât era de aşteptat - 315.431 de kilometri pe oră. Acceleraţia excesivă ar putea fi explicată prin presiunea radiaţiei solare sau a "vântului solar". Însă, potrivit celor doi cercetători de la Harvard, acest lucru nu este posibil decât în cazul corpurilor cereşti "care au o suprafaţă mare şi sunt foarte fine, ceea ce nu există în mod natural". De aici rezultă o altă posibilă explicaţie: este o sondă propulsată.

Însă, oamenii de ştiinţă au respins această teorie la scurt timp după anunţarea ei deoarece nu au fost identificate semnale artificiale emise de acest obiect ceresc.

''Ca mulţi oameni de ştiinţă, mi-ar place să existe dovezi de netăgăduit ale vieţii extraterestre, însă nu este cazul'', a declarat pentru AFP Alan Fitzsimmons, un astronom în cadrul Universităţii Queens din Belfast.

''S-a demonstrat deja că toate caracteristicile observate la obiect sunt în concordanţă cu cele ale unui corp similar unei comete, ejectat dintr-un alt sistem stelar'', a spus el.

''Unele argumente din studiul lor se bazează pe cifre care conţin o doză mare de incertitudine", a precizat astronomul.

Nici Katie Mack, specialistă în astrofizică la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, nu este de acord cu ipoteza. ''Trebuie să se înţeleagă bine că şi cea mai nebunească idee pentru oamenii de ştiinţă este publicabilă dacă există o cât de mică şansă ca aceasta să nu fie greşită'', a scris ea pe Twitter. "Chiar şi autorii probabil nu o cred".

AFP a adresat întrebarea unuia dintre cei doi autori ai studiului. ''Nu aş spune că eu 'cred' că a fost trimis de către extratereştri'', a răspuns Shmuel Bialy, postdoctorand în astrofizică la Harvard. "Pentru că eu sunt un om de ştiinţă, nu un credincios. Mă bazez pe dovezi pentru a găsi explicaţii fizice posibile la fenomenele observate'', a precizat el.

Al doilea autor al lucrării, Avi Loeb, şef al departamentului de astronomie de la Harvard, a explicat postului NBC că omenirea nu ar putea afla niciodată răspunsul deoarece ''Oumuamua'' s-a îndepărtat de Pământ şi nu se va reîntoarce. "Este imposibil de ghicit scopul lui 'Oumuamua fără a avea mai multe date".