Revista Tribuna, cea mai titrată publicație culturală din România, își serbează 134 de ani de existență la Cluj-Napoca

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 08-11-2018 15:44

Revista Tribuna, cea mai titrată publicație culturală din România, își serbează 134 de ani de existență la Cluj-Napoca.

„Tipic, autoritățile române au uitat că este singura revistă făuritoare a Marii Uniri care mai apare în format material, dar și cea mai buna revistă culturală a țării. Va fi omisă la a fi decorată cu ocazia Centenarului!

În timp ce tot felul de ipochimeni care își spun oameni de cultură, în frunte cu Ministrul Culturii PSD, se înscriu la a primi tot felul de decorații și onoruri pe care, cert, nu le merită, la Cluj-Napoca, în perioada 9-13 noiembrie 2018 va avea loc manifestarea „Zilele Tribuna” cu participarea a numerosi oameni de cultură din țară și străinătate.

Așa cum suntem obișuiți de către vajnicele și competentele noastre autorități culturale, Tribuna, revista înființată de Ioan Slavici și care a făcut istorie în lupta ei pentru Marea Unire, nu va fi, în ciuda calității excepționale a acesteia, odată cu preluarea ei de către Mircea Arman actualul director al publicației, luată la masa sărbătoriților Centenarului de către tot felul de funcționărași semidocți sau chiar analfabeți din Ministerul Culturii. Și ca sa fie colac peste pupăză, în mult trîmbițatul Program de guvernare al PSD, revista Tribuna este menționată ca singura revistă a Marii Unirii care mai apare încă în format material. Și apare foarte bine, spunem noi, atât ca și formă, conținut și cadență, fiind incontestabil liderul revistelor culturale românești și singura cu vizibilitate internațională. Dar, cui îi pasă de Programul de guvernare al PSD sau de cultura națională? Incompetentului Ministru al Culturii? Nici vorbă!

Ajunsă la venerabila vîrstă de 134 ani, Tribuna apare la Cluj prin grija Consiliului Județean și, mai ales a unor politicieni care o finanțează corespunzător, fiind lăsată să se dezvolte pe mâna unui profesionist și fără nici un fel de ingerințe politice. O asemenea atitudine cum este cea a președintelui C.J. Cluj, Alin Tișe și a viciepreședinților Vakar Istvan (cultură) și Marius Mînzat este absolut de dorit și un exemplu unic pentru întreaga țară. Revista Tribuna, sub autoritatea lor și sub conducerea executivă a lui Mircea Arman a redevenit ceea ce nu a mai fost încă de la momentul în care era condusă de fondatorul ei, Ioan Slavici și, apoi, de academicianul D.R. Popescu.

Succes celei mai vechi reviste culturale românești la deja celebrele Zile ale Tribunei!”, se arată într-un comunicat de presă.