Premierul francez avertizează cu privire la creșterea numărului actelor antisemite

Autor: George Traicu
Publicat: 09-11-2018 10:58

După doi ani de declin, actele antisemite în Franţa sunt în creştere puternică (+69%) în primele nouă luni ale anului 2018, avertizează vineri prim-ministrul Edouard Philippe într-o postare pe Facebook, relatează France Presse preluatăde Agerpres.

"Orice agresiune comisă împotriva unuia dintre concetăţenii noştri deoarece el este evreu răsună" ca o nouă "Noapte de cristal", afirmă şeful guvernului francez în această tribună publicată exact la 80 de ani de la fatala noapte şi atrocităţile naziste comise atunci împotriva evreilor în Germania, la 9 noiembrie 1938.

"De ce să ne amintim în 2018 ceva atât de dureros? Pentru că suntem foarte departe de a fi terminat cu antisemitismul", scrie Philippe, referindu-se la cifrele "implacabile" ale actelor antisemite în Franţa comise în 2018.

"Deşi erau în declin de doi ani, numărul acestor acte a crescut cu peste 69% în primele nouă luni ale anului 2018", adaugă el.

După un an record în 2015, actele antisemite au scăzut drastic în 2016 (-58%). Aceasta a continuat în 2017 (-7%), cu 311 de acte înregistrate, chiar dacă masca o creştere a actelor de violenţă vizând evreii.

După atentatul antisemit de la Pittsburgh din Statele Unite la sfârşitul lunii octombrie, Edouard Philippe a reiterat angajamentul său de "a nu lăsa să treacă nimic" în materie de antisemitism în Franţa.

Citându-l pe supravieţuitorul lagărelor naziste Elie Wiesel pentru a avertiza asupra "pericolului" şi "indiferenţei", primul-ministrul francez asigură că "guvernul a ales în mod special să nu rămână indiferent", reamintind deciziile luate în ultimele luni.

Guvernul pregăteşte pentru 2019 o modificare a legii pentru a întări lupta împotriva urii exprimate pe internet, exercitând presiuni asupra operatorilor.

"Până la mijlocul lunii noiembrie", o echipă naţională va fi "permanent" disponibilă la Ministerul Educaţiei Naţionale pentru a interveni în şcoli în sprijinul oricărui profesor care se confruntă cu antisemitismul, precizează printre altele prim-ministrul francez.