Un judecător federal a suspendat construcţia oleoductului gigant Keystone XL care ar urma să lege Canada de Golful mexic

Autor: George Traicu
Publicat: 09-11-2018 11:34

Un judecător federal din statul american Montana a suspendat joi construcţia oleoductului gigant Keystone XL, spunând că administraţia Trump nu a ştiut să îşi motiveze suficient decizia, luată în martie 2017, de a pune sub semnul întrebării întreruperea proiectului decisă de fostul lider de la Casa Albă, Barack Obama, în 2015, potrivit AFP preluată de Agerpres.

Conceput să lege câmpurile petrolifere din provincia canadiană Alberta de rafinăriile americane din Golful Mexic, acest oleoduct gigant operat de TransCanada, deja în curs de construcţie, este combătut cu fermitate de comunităţile autohtone din teritoriile pe care le traversează conducta, îngrijorate de daunele asupra mediului pe care le-ar putea cauza.

Suspendarea dispusă de judecătorul Brian Morris este temporară şi impune guvernului american să examineze mai în profunzime implicaţiile proiectului asupra climei, faunei şi culturilor autohtone.

Însă decizia pare o victorie majoră pentru apărătorii mediului şi comunităţile amerindiene şi o lovitură puternică pentru preşedintele american Donald Trump, care a autorizat construcţia conductei care leagă Canada de Texas la două luni după venirea sa la putere, punând astfel în practică o promisiune de campanie.

Donald Trump a justificat eliminarea blocajului decretat de predecesorul său în numele luptei împotriva încălzirii climatice prin dorinţa de a crea locuri de muncă şi de a favoriza dezvoltarea de infrastructuri.

Keystone XL, care ar urma să aibă o lungime de 1.900 de km, dintre care 1.400 pe teritoriu american, este conceput să se conecteze la reţeaua există de oleoducte din Statele Unite.

Proiectul, evaluat la 8 miliarde de dolari, datează din 2008 şi ar urma să permită transportul zilnic a 830.000 de barili de petrol.