Angela Merkel se aliează cu Emmanuel Macron și apără ideea unei armate europene, denunțată de Donald Trumpn

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 14-11-2018 08:36
Actualizat: 14-11-2018 08:48

Cancelarul german Angela Merkel apără ideea unei armate europene - relansată de Emmanuel Macron şi denunţată de Donald Trump -, dând asigurări că aceasta nu ameninţă în vreun fel NATO, informează News.ro.

„Trebuie să elaborăm o viziune care să ne permită într-o zi să ajungem la o adevărată armată europeană”, a declarat ea marţi într-un discurs susţinut în Parlamentul European (PE) la Strasbourg.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker spunea acum patru ani că o „armată europeană ar arăta lumii că între ţările europene nu va mai exista niciodată război”, a subliniat ea.

”Nu este vorba despre o armată împotriva NATO, ci, din contră, poate fi o armată care să completeze în mod foarte util NATO, fără să pună în discuţie această legătură”, a subliniat cancelarul.

Angela Merkel a reiterat de asemenea necesitatea ca europenii să dezvolte sisteme de armament comune şi o politică de export de armament comună, „altfel nu ne vom putea prezenta uniţi pe scena internaţională”.

În domeniul economic, Merkel a apreciat că proiectul unei uniuni bancare şi garantarea depozitelor ar trebui dublate de o reducere a „riscurilor în bugetele naţionale”. „Noi vrem ca responsabilitatea şi controlul să meargă împreună”, a spus ea.

Referitor la proiectul taxării giganţilor în domeniul digital, cancelarul şi-a exprimat dorinţa ca acesta să ajungă într-o bună zi un cadru internaţional. În lipsa unui acord asupra unor taxe minime, va trebui „să se acţioneze în plan european”, a declarat ea.

„Consiliu de securitate european”

Cancelarul german a mai propus Parlamentului European „constituirea unui consiliu de securitate european” în vederea consolidării politicii externe a Uniunii Europene (UE).

„Am propus constituirea unui consiliu de securitate european cu o preşedinţie rotativă, în cadrul căreia deciziile importante să poată să fie luate mai rapid”, a declarat Merkel, invitată să levorbească eurodeputaţilor despre viitorul Europei.