’Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri’, lansare ca volum tipărit și film documentar la Gaudeamus

Autor: George Traicu
Publicat: 16-11-2018 16:55

Ediția jubiliară a "Cărții de aur a Centenarului Marii Uniri" este lansată în formă de volum tipărit și de film documentar, în avanpremieră la Târgul Internațional Gaudeamus, duminică, de la ora 13.00, la standul Centenar din Pavilionul Romexpo din București, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Evenimentul, în cadrul căruia vor fi prezentate ediția jubiliară a Cărții de aur a Centenarului Marii Uniri, semnată de Bogdan Bucur, și avanpremiera filmului, va fi urmat de discuții cu autorul și invitații acestuia. Printre cei care au confirmat participarea se numără Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, Bogdan Murgescu, profesor la Facultatea de Istorie din Universitatea Bucureşti, și Adrian Niculescu, de la Facultatea de Ştiinţe Politice SNSPA.

Filmul documentar, regizat de Titus Scurt, a fost realizat pornind de la documente, imagini și facsimile care apar în carte, dar și pe baza interviurilor realizate cu istorici și personalități din mai multe domenii. Volumul aniversar, consacrat celebrării primilor 100 de ani de la momentul 1918, a fost lansat în urmă cu un an și reeditat de mai multe ori, arată Editura RAO.

Cartea lui Bogdan Bucur conține o selecție științifică din documente olografe inedite și imagini rare de epocă.

"Mi-am propus să am o abordare realistă și corectă din punct de vedere științific. (…) Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri își propune să ofere cititorului pasionat de istoria națională posibilitatea de a parcurge, prin intermediul documentelor inedite și al ilustrațiilor rare, întregul proces al construcției României Mari, începând cu participarea la Marele Război (1916 1919), continuând cu procedurile politico administrative de unificare a Basarabiei (27 martie 1918), Bucovinei (28 noiembrie 1918), Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Sătmarului, Maramureșului (1 decembrie 1918) și a insulei Ada Kaleh (1918 1919) cu România, și culminând cu încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria la Alba Iulia (15 octombrie 1922). Un capitol distinct al lucrării ne poartă cu gândul prin fermecătoarea Românie Mare (1918 1940), un accent deosebit căzând asupra momentelor festive, din perioada interbelică, de celebrare a Marii Uniri. Chiar dacă preocuparea fundamentală a editorului a fost respectarea riguroasă a adevărului istoric – inclusiv atunci când acesta poată să fie dureros sau chiar rușinos –, Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri este închinată memoriei acelora care, în marile clipe istorice, au luptat pentru înfăptuirea „visului milenar al tuturor românilor”: întregirea României. Și chiar dacă visul unirii tuturor românilor într-un singur stat național unitar nu a fost nicidecum unul milenar (ideea a prins contur de abia către jumătatea secolului al XIX-lea) și nici nu a ținut prea mult (România Mare se prăbușește teritorial în 1940, după numai 22 de ani de la Marea Unire), imaginea anului 1918 rămâne, indiscutabil, momentul astral din întreaga istorie a românilor", spune istoricul Bogdan Bucur.

Ediția a 25-a a Târgului Internațional Gaudeamus - Carte de Învățătură a debutat miercuri și se încheie duminică.