Preţurile petrolului au crescut cu circa 1%, piaţa anticipând că OPEC va reduce livrările spre sfârşitul anului

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 19-11-2018 10:28

Preţurile petrolului au crescut luni cu circa 1%, piaţa anticipând că principalul exportator, Arabia Saudită, va convinge OPEC să reducă livrările spre sfârşitul acestui an, transmite Reuters.

Cotaţia petrolului Brent cu livrare peste o lună este în urcare cu 0,9% faţă de închiderea precedentă, la 67,36 dolari pe Baril.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) este în urcare cu 1,3%, la 57,17 dolari pe baril.

”Preţurile petrolului continuă să îşi revină...în condiţiile în care piaţa va urmări cu atenţie un posibil impact al reducerii livrărilor”, a declarat Sukrit Vijayakar, director al firmei de consultanţă Trifecta din India.

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), condusă de facto de Arabia Saudită, doreşte reducerea livrărilor de petrol cu 1-1,4 milioane de bari pe zi, pentru a le ajusta la încetinirea creşterii cererii şi a preveni o ofertă excedentară.

În pofida creşterii de luni, preţurile ţiţeiului sunt mai mici cu aproape 25% sub maximele recente, atinse la începutul lunii octombrie, din cauza creşterii ofertei şi încetinirii avansului cererii.

Aceste evoluţii au apărut parţial după ce Washingtonul a permis unor clienţi importanţi ai Iranului, majoritatea din Asia, derogări de la sancţiunile reimpuse Teheranului în noiembrie.