Guvernul italian ia în considerare schimbarea bugetului pe 2019 înaintea alegerilor pentru Parlamentul European

Autor: George Traicu
Publicat: 22-11-2018 15:14

Vicepremierul italian, Luigi Di Maio, a exclus joi posibilitatea schimbării bugetului pe 2019 înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2019, transmite Reuters preluată de Agerpres.

Miercuri, Comisia Europeană a respins bugetul Italiei pe 2019, deoarece contravine reglementărilor fiscale ale UE, dar autorităţile de la Roma au anunţat că nu intenţionează să-şi schimbe planurile.

Comentând decizia, Di Maio a afirmat că după alegerile din mai 2019 multe ţări europene vor avea motive să schimbe "regulile jocului" în Europa.

Di Maio, liderul formaţiunii populiste Mişcarea 5 Stele, a dat asigurări că Executivul nu va depăşi anul viitor ţinta de deficit bugetar de 2,4% din PIB.

Şi premierul italian Giuseppe Conte a cerut tuturor părţilor să coboare tonul discuţiilor privind bugetul Italiei pe 2019, într-o încercare de a preveni noi turbulenţe pe pieţele financiare.

Creşterea randamentelor obligaţiunilor guvernamentale italiene "nu ajută" iar încrederea investitorilor va spori în urma unor discuţii mai calme privind bugetul, a declarat Conte.

Joi, randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene pe doi ani au scăzut la 0,94%, cel mai redus nivel din ultimele aproape două luni, pe fondul speranţelor că se va ajunge la un compromis între Comisia Europeană şi Italia privind bugetul şi a discuţiilor privind o nouă rundă "banii ieftini" acordaţi de BCE băncilor.