Parisul ia partea Ucrainei în incidentul din Marea Azov - Nimic nu pare să justifice folosirea forţei de către Rusia

Autor: George Traicu
Publicat: 26-11-2018 20:06

Franţa a deplâns luni folosirea forţei de către grănicerii ruşi împotriva a trei nave ucrainene în strâmtoarea Kerci, estimând că ''nimic nu pare s-o justifice'', relatează AFP preluată de Agerpres.

''Ţinând cont de cunoaşterea de către noi a faptelor în această etapă, nimic nu pare să justifice folosirea forţei de către Rusia'', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe, în ajunul unei vizite la Paris a şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

Grănicerii ruşi au tras duminică asupra vapoarelor pentru a le intercepta. Circa douăzeci de marinari ucraineni au fost luaţi prizonieri, unii dintre ei fiind răniţi.

Parisul i-a cerut ''Rusiei să-i elibereze în cel mai scurt timp pe marinarii ucraineni reţinuţi şi să înapoieze navele confiscate''.

''Această situaţie este consecinţa directă a anexării Crimeii de către Rusia în martie 2014, încălcând dreptul internaţional'', a estimat Quai d'Orsay. Rusia trebuie ''să respecte libertatea de trecere prin strâmtoarea Kerci, precum şi navigaţia în Marea Azov'', a adăugat MAE francez.

Marea Azov este o mică mare internă situată la nord de Marea Neagră şi pe care o împart Rusia şi Ucraina.

Consiliul de Securitate al ONU va avea luni o reuniune de urgenţă cerută de Ucraina şi Rusia pe tema incidentului fără precedent legat de Marea Azov.