Venezuela este în colaps - Nicolas Maduro caută ajutor financiar la Moscova

Autor: George Traicu
Publicat: 05-12-2018 13:46

Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, va avea miercuri convorbiri cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Moscova, cei doi lideri urmând să evoce îndeosebi problema unui ajutor financiar din partea Rusiei pentru Venezuela, ţară cu o economie falimentară, relatează AFP preluată de Agerpres.

''Discuţiile se vor axa pe ajutorul care este necesar, de care autorităţile au nevoie'', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, refuzând să ofere mai multe detalii şi mai ales suma pe care Rusia ar putea s-o împrumute aliatului său sud-american.

Potrivit lui Peskov, situaţia economică din Venezuela ''rămâne complicată'', chiar dacă ''se constată semne de ameliorare''.

Maduro caută sprijin din partea aliaţilor săi cu mai puţin de o lună înainte de debutul celui de-al doilea mandat al său, în timp ce se confruntă cu o respingere de către o mare parte a comunităţii internaţionale.

Volkswagen ar putea asambla automobile în uzinele Ford din SUA

Responsabilul chavist a anunţat luni că va merge la Moscova pentru ''o vizită de lucru necesară'', care, asigură el, va permite ''încheierea anului 2018 cu brio referitor la relaţiile strategice pe care Venezuela le construieşte cu lumea''.

Situaţia economică din Venezuela, confruntată în acest an cu o inflaţie de 1.350.000 %, potrivit FMI, este foarte complicată, în pofida rezervelor de petrol ale ţării.

Reales în mai, în cadrul unor alegeri ale căror rezultate nu sunt recunoscute de către o mare parte a comunităţii internaţionale, Maduro trebuie să înceapă un al doilea mandat pe 10 ianuarie 2019.

Maduro, succesorul fostului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013), se confruntă cu o puternică presiune din partea SUA, care l-au calificat drept ''dictator''.