Proces INEDIT: Judecătorii au dezbătut în şedintă expresia 'M**e Dragnea'/ Ce spune cel care a folosit sintagma

Autor: Roxana Popa
Publicat: 06-12-2018 10:52
Actualizat: 06-12-2018 09:39

Judecătorii din Iași au avut de solutionat un caz atipic. Magistratii au analizat sensul cuvântului "m**e', după ce un detinut care a fost sanctionat de conducerea Penitenciarului Iasi pentru că a scandat si scris pe un banner „M**e Dragnea, M**e PSD“, dar şi „Fuck Trump, Fuck ANP“ a contestat sanctiunea. Detinutul a sustinut ca ii este ingradit dreptul la libera exprimare, scrie ziaruldeiasi.

Magistratii au mentinut sanctiunea potrivit careia nu mai putea participa, timp de o luna, la activitati culturale, inclusiv la biserica, considerând că s-a adresat vulgar „la adresa instituţiilor şi conducătorilor statului“.

„Este adevărat că, potrivit dicţionarului limbii române, cuvântul «m**e» are semnificaţia de gură, însă, în limbajul trivial, argotic, semnificaţia acestuia este contact sexual oral“, au concluzionat judecatorii.

Citeste si Jurnalistul turc a cărui extrădare este cerută de autoritățile din Istanbul, prezentat instanței: Decizia va aparține judecătorilor

„Eu am spus ce am spus din convingeri politice, explicând apoi că Trump este un idiot american, PSD este un grup infracţional organizat, ANP este o instituţie mafiotă a statului român, UE este o structură teroristă a Europei, care face rău ţărilor mici. Dacă am jignit pe cineva, să îmi spună în faţă şi îmi voi cere scuze. Dragnea este un infractor care ar dori să mă conducă, vorbeşte mult şi prost, de aceea am dorit să-i transmit mesajul Dragnea - m**e! # Dragnea - gura!. Penitenciarul Iaşi este o adunătură de golani, sunt neamuri între ei şi îşi bat joc de deţinuţi şi de viaţa lor“, a spus barbatul in instanta.

„În ceea ce priveşte libertatea de exprimare, ca drept de care se bucură petentul, instanţa reţine că acest drept nu este îngrădit de calitatea sa de persoană privată de libertate, dar este circumscris, ca şi în cazul persoanelor aflate în stare de libertate, necesităţii de a nu aduce atingere dreptului la imagine, la consideraţie a altor persoane ori instituţii. Or, prin atitudinea sa, prin acţiunea de a afişa un banner inscripţionat astfel cum s-a arătat anterior, petentul a folosit în public cuvinte prin care a adus atingere acestor valori, ocrotite de lege“, a explicat judecătorul.