Franţa susţine aderarea României la OCDE, clubul select al celor 35 de ţări dezvoltate din lume

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 06-12-2018 17:55

Împreună cu ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici şi alţi oficiali români, Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a participat joi la Paris, la Forumul economic Franța-România, organizat de Ministerul francez al Economiei și Finanțelor.

În intervenţia sa, ministrul român a afirmat că România și Franța “au interese comune în ceea ce privește reglementarea comerțului internațional, în contextul în care industria auto este expusă la conflictele comerciale care au afectat recent piața oțelului și a aluminiului”.

Taxele vamale impuse de administraţia Trump importurilor de aluminu şi oţel au escaladat într-un război comercial între SUA şi Uniunea Europeană, care a afectat printre altele şi industria auto, inclusiv producţia de la Uzina Dacia Piteşti a grupului francez Renault, uzină care a devenit unul din motoarele economice ale României.

De altfel, Franța este al patrulea în topul celor mai importanți parteneri comerciali ai României, cu o valoare a schimburilor comerciale de 8,23 miliarde de euro,în 2017, şi cel de-al şaselea investitor economic, cu 2,33 miliarde de euro.

Ştefan-Radu Oprea a mai vorbit despre prioritățile României când va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene: accelerarea procedurilor pentru implementarea acordurilor comerciale, aflate acum fie în proces de negociere, fie de ratificare, precum și reformarea Organizației Mondiale a Comerțului, în contextul globalizării şi a încălzirii globale.

Din partea franceză, Bruno Le Maire, ministrul Economiei și Finanțelor, a apreciat colaborarea foarte bună dintre cele două ţări în pregătirea mandatului României la Președinția Consiliului UE. În plus, a afirmat că susține aderarea cât mai rapidă a României la clubul select al ţărilor din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, ce adună ţările democratice şi avansate economic. Integrarea României în această organizaţie ar avea un impact remarcabil asupra business-ului, sporind hotărâtor credibilitatea externă a ţării, din punct de vedere economic.

În discuțiile din timpul Forumului, Ștefan-Radu Oprea a încercat să-i convingă pe cei doi miniştri de finanțe (Le Maire şi Teodorovici) să facă lobby pentru ca, în următorul ciclu al bugetului UE (2021 - 2227), start-up-urile inovative să fie finanţate; mai exact, a detaliat ministrul Oprea, să fie ajutate financiar cele care au potențialul de a atinge statutul de unicorn, respectiv să crească la peste un milion de USD, ca valoare. Prin tre alte beneficii, măsura ar ajuta Europa să recupereze rămânerea în urmă din sectorul digital, ţinând cont de hemoragia din acest sector, cu tot mai multe companii inovative îndreptându-se spre SUA pentru finanțare.