BNR, concluzie DURĂ: Cele mai mari riscuri la adresa stabilității financiare a României provin din mediul extern

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 11-12-2018 04:30
Actualizat: 11-12-2018 07:20

Incertitudinea privind evoluțiile economice din Uniunea Europeană (UE): Brexitul și evoluția datoriilor suverane din zona euro a devenit al doilea risc sistemic la adresa stabilității financiare a României, potrivit „Raportului asupra stabilității financiare”, decembrie 2018, nr. 16, prezentat luni, conform Mediafax

Acesta a devenit direct al doilea risc, cu un grad ridicat și în creștere, în condițiile în care în precedetul raport, cel din iunie, nu era deloc menționat, reiese din „Raportul asupra stabilității financiare”, decembrie 2018, XIV, nr, 16, realizat de Banca Națională a României (BNR).

Principalul risc este, la fel ca la raportul precedent, deteriorarea încrederii investitorilor în economiile emergente, care a rămas ridicat și în creștere.

În acest condiții, riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental a fost plasat pe locul al treilea între riscuri, cu toate că a rămas ridicat și stabil.

Astfel, spre deosebire de situația din iunie, în prezent, Harta stabilității include trei riscuri sistemice ridicate, cu unul mai mult decât anterior.

De asemenea, riscul de tensionare a echilibrelor macroeconomice a devenit din al treilea al patrulea risc, deși a rămas cu un grad moderat și în creștere.

În schimb, evoluția privind piața imobiliară a rămas un risc redus, dar este în scădere, cu toate că, în iunie, creșterea prețurilor imobiliare era un risc redus și în creștere.

„Principalele riscuri (n.red. - la adresa stabilității financiare a României) sunt de natură externă”, a subliniat Liviu Voinea, membru al Consiliului de administraţie şi viceguvernator al BNR.