Ludovic Orban BATE OBRAZUL UDMR: Mi s-ar părea normal să susțină moțiunea de cenzură. Face parte din PPE

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 18-12-2018 09:26
Actualizat: 18-12-2018 10:17

Președintele PNL, Ludovic  Orban, a declarat, luni, că UDMR ar trebui să susțină moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, deoarece trebuie să acționeze în conformitate cu principiile Partidului Popular European, din care Uniunea face parte.

„Mi s-ar părea normal ca UDMR să susțină moțiunea de cenzură în primul rând pentru că din punct de vedere politic, european, UDMR este parte a Partidului Popular European și în mod normal ar trebui să acționeze în conformitate cu valorile, strategia politică care este hotărâtă la nivel PPE. În al doilea rând cred că parlamentarii oricărui partid inclusiv UDMR trebie să țină cont de voința celor care i-au trimis în Parlament”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul ședinței de luni a Biroului Executiv al PNL, conform Mediafax.

Liderul liberal a adăugat că va continua negocierile pentru susținerea moțiunii de cenzură până la votul acesteia.

„Cu siguranță vom purta negocieri până la mome ntul dezbaterii și votul moțiunii de cenzură cu toate grupurile parlamentare și cu toți parlamentarii individuali”, a completat Orban.

Președintele Kelemen Hunor a declarat, miercurea trecut[, referitor la anunțul Opoziției privind moțiunea de cenzură, că până la depunerea documentul se pot discuta ”doar teorii” și că ”deocamdată nu există nicio alternativă”. El a mai spus că se pune întrebarea dacă ”opoziția vrea sau nu să guverneze”.

”Moțiunea de cenzură se anunță din septembrie. Eugen Tomac a avut-o scrisă din septembrie. Încă nu există moțiune de cenzură. Au zis că o depun pe 10, 12, după aceea nu s-a depus. Noi nu am văzut textul. Deocambadată nu s-a depus. Pe de altă parte, am avut o discuție cu Eugen Tomac, cu Dan Barna, dar nu am avut nicio discuție cu Ludovic Orban”, a afirmat Kelemen Hunor.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Doi deputați plecați la Pro România AU REVENIT la PSD - Nu au rezistat nici o săptămână în partidul lui Ponta

Ulterior, Ludovic Orban, a spus că liderul UDMR, Kelemen Hunor, a pus căruța înaintea boilor și că PNL nu discută formarea unui nou Guvern, ci analizează competențele actualului Executiv.

Moțiunea de cenzură intitulată „Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, rușinea României” va fi citită luni începând cu ora 16:00 în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, urmând ca în ședința de joi, de la ora 10:00 să fie dezbătută și votată de parlamentari.

163 de parlamentari au semnat textul moțiunii de cenzură inițiată de Opoziție.

Este vorba de 68 deputați și 25 senatori liberali, 27 de deputați și 12 senatori USR, 12 deputați PMP, șase parlamentari neafiliați și 13 parlamentari Pro România.

În moțiunea de cenzură intitulată „Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, rușinea României”, Opoziția critică legile justiției. De altfel, Opoziția îi reproșează premierului Viorica Dăncilă că nu a respectat programul de guvernare asumat la începutul mandatului.

Potrivit art. 92 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputatilor şi Senatului, moţiunea de cenzură este iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor și se prezintă birourilor permanente, ulterior fiind comunicată Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

De asemenea, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii, iar dezbaterea acesteia are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Moțiunea de cezură pentru demiterea Guvernului condus de Viorica Dăncilă a fost depusă, vinerea trecută, la Parlament.