Construcții emblematice ale trecutului în România

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 19-12-2018 12:04

România posedă o vastă colecție de castele și fortărețe care scoate în evidență moștenirea medievală a țării. În timp ce castelele construite între secolele 14 și 18 s-au remarcat prin puterea defensivă împotriva invadatorilor, cele înălțate la începutul și sfărșitul secolului 19 au surprins prin aspectul impunător și luxos. Vom aborda mai jos o listă a celor mai faimoase și iconice structuri ale României.

Castelul Bran

Castelul Bran a fost construit între anii 1377 și 1388 deasupra unui teren strategic pentru a putea supraveghea trecerea muntoasă dintre Transilvania și Valahia, meleagul peste care a domnit Vlad Țepeș în secolul 15. Arhicunoscut ca și Vlad Drăculea, legenda domnitorului a devenit inspirația pentru faimosul personaj Dracula din cauza setei de sânge.

Castelul este deținut de către descendenți ai Reginei Maria având în vedere că din anul 1920 până în 1957 a servit ca și rezidență roială familiei. În momentul de față, castelul aparține Arhiducelui Dominic von Habsburg, fiul Prințesei Ileana de România, și este deschis ca și muzeu, expunând atât mobilier colecționat de către Regina Maria cât și arme folosite în secolele precedente.

Castelul Peleș

Adăpostit la poalele munților Bucegi în orașul pitoresc Sinaia, castelul Peleș este o capodoperă a arhitecturii nou-renascentiste germane, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa.

Autorizat de către Regele Carol I în 1873 și finisat în 1883, castelul a servit ca rezidența de vară a familiei regale până în anul 1947. Construcția deține 160 de camere care sunt decorate cu cele mai rafinate exemplare ale artei europene și anume candelabre de cristal Murano, vitralii germane și pereți îmbrăcați în piele Cordoba.

Cazinoul din Constanța

Cazinoul din Constanța a fost un triumf al mișcării Art Nouveau și foarte rapid a ajuns să fie simbolul orașului. Având o poziție impunătoare chiar pe malul Mării Negre cu vedere spre străvechiul port al Constanței, clădirea a fost autorizată inițial de către Regele Carol I în jurul anului 1900. Cu toate acestea, Cazinoul și-a deschis ușile abia în anul 1910. Cultura cazinourilor a fost foarte populară fiind impregnată de secole în istoria și societatea noastră chiar de la apariția zarurilor până la inventarea jocurilor mecanice.

Pe parcusul secolului 20, din cauza circumstanțelor neprielnice din România, clădirea a suferit modificări, ”înfrângeri” de neprevăzut. În timpul celui de-al doilea Război Mondial a fost folosit pe post de spital, iar apoi a devenit un restaurant în timpul regimului comunist. În timp, din cauza costurilor exorbitante de mentenanță, clădirea a fost închisă în 1990. Până în prezent s-au încercat numeroase eforturi de restaurare a clădirii, toate fiind zadarnice. Cazinoul a rămas abandonat, iar astăzi reprezintă doar o umbră a trecutului.

Castelul Corvin

Unul dintre cele mai mărețe castele din Europa, chiar în inima Transilvaniei, Castelul Corvin pare că-și are reședința pe o stâncă abruptă având doar un pod îngust care să-i permită accesul. Într-adevăr, castelul este o structură de basm.

Construit în mijlocul secolului 15, a fost ideea militarului ungar John Hunyadi, care a construit structura înaltă peste rămășițele închisorii construite de Charles I. Castelul Corvin este împărțit în 3 zone largi: Sala Cavalerilor, Sala de Congres și zona scărilor circulare. Toate cele 3 zone sunt înconjurate atât de turle circulare cât și de turle dreptunghiulare care au fost folosite atât drept defensivă, cât și pentru întemnițare.

Citește și: Ce se află sub Castelul Huniazilor - Specialiştii Universităţii din Princeton au încercat să afle folosind scanarea radar

Cea mai populară legendă ce învăluie clădirea într-un așa mister este cea a recluziunii lui Vlad al III-lea. Se spune că acesta a fost închis între pereții castelului făcându-l să-și ia mințile și să devină, în cele din urmă, Vlad Țepeș.

Biserica Neagră

De peste 600 de ani, Biserica Neagră din Brașov este cel mai iconic monument istoric din acest vechi oraș transilvănean. Cea mai largă structură bisericească la est de Viena și cea mai mare biserică medievală din această parte a Europei, clădirea impresionează prin structura de tip Gotic.

A durat secole pentru ca construcția să fie finalizată. A fost începută în anul 1383, dar din cauza atacurilor violente din partea armatelor otomane și tătare, procesul a fost întârziat substanțial, aceasta fiind finalizată de abia în 1477.

Istoria acestui monument reprezintă o imagine fidelă a marilor evenimente care au dat contur trecutului Transilvaniei în timpurile de pace și război, de la invaziile inamice până la rolul fundamental al coloniștilor saxoni, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.