Ziua de 22 decembrie 1989 - Fuga Ceaușeștilor și citirea Proclamației CFSN. Numărul morților crește dramatic în perioada următoare

Autor: George Traicu
Publicat: 22-12-2018 15:36
Actualizat: 22-12-2018 16:33

Ziua de 22 decembrie 1989 a adus deznodământul protestelor începute la Timișoara și continuate în mai multe localități din țară și în București, până la fuga cuplului Ceaușescu și preluarea puterii în urma unui proces, care a lăsat în urmă mai multe victime decât manifestaţiile propriu-zise, conform mediafax.

De la primele ore ale dimineții, vestea înăbușirii în sânge a demonstrațiilor din ziua precedentă a provocat reacții vii în toate colțurile Bucureștiului. Oficialitățile plănuiau adunări în fabrici, pentru a fi condamnate "actele huliganice". La ora 7.00 se anunțase deja că muncitorii de pe mai multe platforme industriale porniseră spre centrul orașului.

La 8.30, Nicolae Ceauşescu îl acuză pe generalul Nicolae Milea de trădare într-o ședință la sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Român. La 9.20, fostul Ministru al Apărării este găsit împușcat într-un birou din aceeași clădire. La televiziune se anunță că "trădătorul Milea" s-a sinucis. În jurul orei 11.00, în timp ce la televizor se repeta comunicatul privind sinuciderea lui Vasile Milea, la radio încep să apară primele infrmații despre demonstranții care ocupă centrul orașului.

La ora 12.05, soții Ceaușescu fug de pe acoperișul Comitetului Central cu un elicopter.

Nu trec decât zece minute până când toate posturile Radiodifuziunii Române transmit primele cuvinte ale protestatarilor care au reușit să intre în studiouri.

La 12.47, Televiziunea transmite mira cu "Rapsodia" lui George Enescu pe fundal. După trei minute, Ion Caramitru şi Mircea Dinescu apar pe ecrane și anunță victoria revoluției anticeaușiste.

La ora 15.00, soții Ceaușescu sunt preluați de miliție de la Centrul pentru protecţia plantelor din Târgovişte și sunt arestați la sediul Miliției Județene Dâmbovița, trei ore mai târziu. De aici au fost transportați la garnizoana din Târgoviște, unde au rămas până când au fost judecați, pe 25 decembrie, între 13.20 și 14.40.

Condamnați la moarte, soții Nicolae şi Elena Ceaușescu au fost executați în ziua de Crăciun, la 14.50, în curtea unității militare.

După execuție, pedeapsa cu moartea a fost abolită în România.

Citeste si OFICIAL - Uniunea Europeană a prelungit sancţiunile economice împotriva Rusiei

Pe 22 decembrie, la ora 18.20, în Piața Palatului încep să se audă focuri de armă şi să apară și zvonurile legate de teroriști.

La prânz, în momentul fugii cuplului Ceaușescu, numărul morților în toată țara era de 126, iar 1.107 persoane erau rănite. Numărul victimelor crește după 22 decembrie, ora 12.00, de șapte ori în zilele care urmează. Nu mai puțin de 862 de persoane și-au pierdut viața după transferul puterii și au fost trase nu mai puțin de 12.600.000 de cartușe.

După București (564 de persoane ucise) și Timișoara (93 de persoane), cele mai multe victime se înregistrează la Sibiu (99 de decese), Brăila (42 de morți), Brașov (39 de morți) și Constanța (32 de morți). Evenimentele s-au soldat cu pierderi de vieți omenești și la Arad (19 morți), Cluj-Napoca (29 de morți), Cisnădie (doi morți), Hunedoara (șase morți), Târgu Mureș (șapte morți) și Miercurea-Ciuc (o persoană împușcată).

Pe 22 decembrie, la ora 23.32, este transmisă Proclamaţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale, citită de Ion Iliescu. Fost membru al conducerii Partidului Comunist și apropiat al lui Ceaușescu care pierduse favoarea liderului comunist la începutul anilor ´80, Iliescu a rămas președintele Frontului Salvării Naționale, obținând nu mai puțin de 85,1% din voturile exprimate la primele alegeri libere, în mai 1990, în ciuda promisiunilor că FSN nu va deveni partid politic.